28.1 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Мъртви делфини изхвърли морето днес до Созопол

Броят на сигналите за мъртви делфини по Южното Черноморие се увеличава. Нови два сигнала за намерени мъртви делфини бяха получени в РИОСВ-Бургас днес. Труповете на бозайниците са били изхвърлени на плажа на к-г Корал и на скали в местността Буджака в Созопол.

 

Екземплярът на плажа на к-г Корал е от вида афала, едър, с дължина 2.20 м, в силно напреднал стадий на разлагане. Направен е оглед от експерти от РИОСВ-Бургас, ветеринар от Областна дирекция по безопасност на храните, служители община Царево и Районно управление на полицията – гр. Царево. По тялото на делфина са установени повърхностни плитки наранявания на целостта на кожата. Липсва дясната перка.  Наблюдаваните петна в областта на дясната перка, както и кръвонасяданията по трупа са в резултат от гнилостни процеси и следсмъртна хипостаза на кръвта. Заключението на експертите е, че няма видими външни следи от насилствена смърт.

 

Намереният в Созопол делфин, вероятно афала, с размери около 1.60 м, е силно разложен, обезцветен, без никакви външни наранявания откъм видимата страна. Муцуната му е изцяло разложена с оголена челюстна кост.

Само през юли постъпилите в РИОСВ-Бургас сигнали са  двадесет и три, като преобладава броят на екземплярите от вида афала. Общият брой на намерените мъртви делфини от началото на тази година до момента е петдесет и девет. През миналата година броят на мъртвите делфини беше двадесет и един.

 

РИОСВ-Бургас има задължения да констатира вида и състоянието на намерените екземпляри и да информира за това МОСВ, което води статистика, като част от мониторинг на защитените морски бозайници, както и с цел поддържане на Националната мрежа за изхвърлени на брега или приуловени в рибарски мрежи делфини. В България, мрежата функционира системно от 2006 година,  поддържа се активно от Института по рибни ресурси – гр. Варна, със съвместните усилия на Регионалните инспекции по околна среда и води гр. Бургас и гр. Варна и НПО „Зелени Балкани“ Тя е основния механизъм за събиране на информация за изхвърлените на брега, приуловени в рибарски мрежи и/или бедстващи живи китоподобни бозайници.

 

В края на месец юни 2012г., на среща на Черноморските страни по Споразумението за опазване на китоподобните бозайници ACCOBAMS, бяха обсъдени причините за повишения брой изхвърлени на брега мъртви китоподобни по българското крайбрежие. Чуждестранни учени, специалисти в областта на делфините, уточниха, че поради тежките климатични условия  на изминалата зима, има промяна в морските течения, която води до увеличаване на броя на изхвърлените на брега китоподобни, не само по българското черноморско крайбрежие, но и по турското, румънското и грузинското.

 

Трите вида черноморски делфини – обикновен делфин, муткур и афала са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява тяхното обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри.  Причинената жестокост или умишлено умъртвяване на грънбначни животни се преследва по Наказателния кодекс.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук