12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Навършват се 100 години от рождението на Асен Недялков Йорданов

 

Премиерата на филма „Един трагичен живот” и на книгата „Асен Йорданов. Дневници, писма и документи” ще се състои на 10 септември 2012 г. в зала „Георги Баев” на Морското казино Бургас. Начало 19 часа. Малко са хората с толкова трагична съдба като неговата.

Живял е само 34 години, като 9 от тях е прекарал в следствия, затвори и лагери.

На 21 години влиза в затвора като курсант във Морското училище Варна за разпространение на забранена литература и противодържавна дейност.  Излиза от затвора поради амнистия през 1937 година. Успява да се ожени за Кина Йорданова и да създаде сина си Недялко, след което 3 години прекарва далеч от къщи – интерниран в Кърджалийско и пратен в лагерите Еникьой, Кръсто поле, Гиген и Белене.

Завръща се в края на 1943 година и става командир на нелегалния партизански щаб в Бургас. Осъждат го на смърт чрез обесване на рождения му ден 27 юли 1944 година.

Не са успели да изпълнят смъртната присъда и излиза на свобода на 8 септември, за да живее още само две години и половина.  Умъртвен е с една инжекция на 27 март 1947 година.

Устройват му грандиозно погребение и кръщават улица и кораб на негово име.

Само две години след това е обявен за народен враг и предател, отказал да проведе “революционна разправа с врага” след 9 септември 1944г. и премахват името му от улицата и кораба.

Кина Йорданова – тогава 28 годишна с двете си деца Недялко на 7 години и Чавдар на 4 месеца– храбро защити името му и не се отказа от него с цената на изключване от партията, безработица и мизерия.  Остана му цял живот вярна – цели 52 години след неговата смърт, когато се събраха заедно горе.

Реабилитираха Асен Йорданов през 1955 година, но тихомълком. После кръстиха отново кораба и улицата на неговото име.

След 10 ноември 1989 година новите демократи отново махнаха името му от тях.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук