15.4 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Наградиха медиците, спасявали пострадалите от автобуса- убиец

Председателят на БЛС ги отличи за високия професионализъм при спасяване на пострадалите от катастрофата на АМ „Тракия“. Изключително съм щастлив и горд като директор на УМБАЛ „Свети Георги“ да посрещна днес тук медиците, които в злополучната нощ на 15 юни оказа помощ на 22-ма пострадали от катастрофата на магистрала „Тракия“, девет от които останаха за лечение при нас. Това заяви изпълнителният директор на здравното заведение доц. д-р Карен Джамбазов на церемонията по награждаване на лекарите, дежурили в нощта на инцидента.

Според него признанието е за целия екип на болницата – лекари, сестри и помощен персонал, за които това е не само работа, но и призвание всеки ден. Единственият положителен факт при този трагичен инцидент е, че нашата болница доказа, че може да се справи с всякакви екстремни ситуации. Имаме отлично квалифициран състав и пациентите от цялата страна могат да разчитат на нас, добави той.

На церемония днес в болницата председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов и заместник-председателят д-р Георги Ставракев връчиха на лекарите почетния знак на БЛС и поименни грамоти.

Медиците са отличени за високия си професионализъм и добрата организация между екипите. Общо списъкът на наградените включва над 20 лекари, които в нощта на 15 юни приеха пострадалите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“, съобщиха от болницата.

Те са както от Спешно отделение, Втора хирургична клиника, клиниките по неврохирургия, лицево-челюстна хирургия, изгаряния, ортопедия и травматология, така и от Центъра по образна диагностика и КАРИТ.

След близо една година на негативна кампания срещу българските лекари, която се отрази демотивиращо на съсловието, медиците в Пловдив доказаха, че в страната практикуват изключително добре подготвени професионалисти, каза д-р Райчинов. Според него те са свършили работата си според най-високите стандарти в лекарската професия.

Към момента пострадалите, които продължават да се лекуват в УМБАЛ „Свети Георги“, са осем души, след като М. К. на 23 години е изписана в добро състояние, съобщи доц. Джамбазов. Остава тежко състоянието на 46-годишната А. С. от Бургас, която остава на механична вентилация в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивна терапия в Университетската болница „Свети Георги“.

Лекарите продължават да не дават прогнози за нейното възстановяване след като тя е развила менингит, възпаление на меките мозъчни тъкани. Другите пострадали от катастрофата са в добро общо състояние, казаха дежурните лекари. Н. В. на 21 г. от Стара Загора, на когото бяха  направени две операции, се възстановява в реанимацията на Клиниката по изгаряния. На 44-годишната М. М. от Бургас й предстои втора операция в същата клиника, а нейната съгражданка М. М. на 18 години скоро ще започне физиотерапия.

Тримата пациенти в Клиниката по ортопедия и травматология се възстановяват добре, предстоят им различни пластики . Пострадалият С. С. на 52 години от Бургас ще остане на лечение в Клиниката по лицево-челюстна хирургия, където му предстои нова операция на челюстта.d-r-raichinov-nagrajdava-medici.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук