13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Наградиха млади математици и музиканти, спечелили международни конкурси

Областният управител Константин Гребенаров награди математиците от Природоматематическата гимназия „Акад.Н.Обрешков”, спечелили второ място в състезанието PUMaC – Принстън 2011, както и възпитаници на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас, носители на първи награди от международни конкурси.

На световното състезание по математика, организирано от Университета в Принстън  сред участващите над 300 души бургаският отбор (Burgas’Dream Team),  с ръководители Йовка Николова от Природоматематическата гимназия и Пенка Георгиева, преподавател в Бургаски свободен университет,  комплексно се класира на престижното 2-ро място. Най – добре се е представил Давид Койчев – спечелил медал и 5-то място в индивидуалното класиране. Останалите членове на отбора са: Росен Рачев, Нели Чонгова, Галина Кирчева, Златина Вълкова, Стоян Ефтимов, Калоян Зайков, Столи Янчев. Всичките са възпитаници от 11 и 12 клас на Природоматематическата гимназия в Бургас.

Наградените зрелостници от НУМСИ „Проф.Панчо Владигеров” са: Сара Паносян и Димитър Кънчев  – спечелили Първа награда от Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика “MAGIC”, стипендианти на Американска Фондация за България; Ивайло Нинчев – носител на Първа награда от Международен конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов”.

 В присъствието на заместник-областния управител Златина Дукова, началника на Регионалния инспекторат на образованието Виолета Илиева, представители на писателските дружества  – Бина Калс, Роза Боянова и Атанас Радойнов, областният управител връчи грамоти на талантливите бургаски ученици за  приноса им в утвърждаване авторитета на Република България и област Бургас.

„Горд съм , че в нашата област има такива умни и талантливи млади хора, които с успехите си градят имиджа на страната ни. Наградата, която днес получавате е морална, но тя изразява нашето възхищение и оценка за вашите постижения”, откри срещата Гребенаров

Освен грамотите губернаторът подари на отличниците най-новата книга,  илюстрован справочник за  Странджа на инж. Иван Михайлов, която ще бъде представена официално на 13 Декември, с пожелание да посетят всяко едно кътче от красивата ни природа. Учениците получиха книги и от представителите на писателските дружества, уважили поканата за днешната среща.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук