12.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Наградиха отличниците на Математическата

За втора поредна година училищното настоятелство на бургаската ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ награди учениците с най-големи изяви през отиващата си учебна година. 38 деца, лауреати от национални и международни състезания и олимпиади, получиха грамоти и парични награди на официална церемония в Деня на детето.

Наградите връчи председателят на настоятелството Петьо Дончев. „Радвам се, че постепенно превръщаме в традиция публичното признаване на труда на нашите ученици. Зад всеки успех има не само талант, но и огромно усилие. Пътят често е много стръмен, много труден и трябва мотивация, за да се продължи. Ако ние успяваме да дадем, макар и малко от тази мотивация- свършили сме си работата. Учениците ни трябва да знаят, че сме зад тях и сме готови да им помагаме по пътя на развитието. От тях се иска да обичат това, което правят и да го правят със сърцето си. И най-важното- да растат като добри хора“. заяви Дончев в приветственото си слово.

В първата година настоятелството, наред с награждаването на дългия списък лауреати, учреди и три стипендии по 1000 лв. Днес вече стипендиите са шест. Най-добрите сред най-добрите през изминалата учебна година, които стават стипендианти на училищното настоятелство, са имена, абонирани за първите места на големи състезания.

Стипендия получава Костадин Гаров, спечелил бронзов медал на Балканаската олимпиада по математика и златен медалист от Националното състезание по математика и национална олимпиада по физика. В списъка е и Атанас Динев, лауреат на националната олимпиада по математика и медалист от Китай, както и част от националния отбор по математика за Международната олимпиада в Хонконг тази година. В групата на стипендиантите е и златният медалист от Китай и сребърен от Всерусийската олимпиада Константин Гаров. Сред шестимата най-добри се нарежда и Виктор Балтин, представил се отлично на националните олимпиади по математическа лингвистика и математика и част от националния отбор по математика за Балканиадата за малки ученици тази година. Виктор е избран и за разширения национален отбор по лингвистика и трябва да направи тежкия избор към кой отбор да се присъедини. Лауреатът по математика и участник в националния отбор по математика за Балканиадата за малки ученици Кристиан Минчев, който ще се бори за международната олимпиада по астрономия, е следващият от стипендиантите. Последен от списъка с най-добрите е златният медалист от международната олимпиада по астрономия Стефан Иванов, който освен това е част от националния отбор по математическа лингвистика и участник в националните кръгове на олимпиадите по английски език, математическа лингвистика, георгафия, астрономия и физика.

„Изминалата учебна година бе много успешна за нас. Имаме четирима ученика в националните отбори по математика, което за нас е изключителен успех. Успехите в областта на физиката, астрономията, на националните олимпиади по химия и опазване на околната среда, по български език и литература, по английски език, по техническо чертане, по георгафия

 

 

и икономика показват, че в ПМГ няма неглижирани предмети и обучението във всяка сфера е на изключително ниво.“ разказа директорът на математическата гимназия Красимир Стоянов.

На него се падна честта да награди учителите, с чийто труд възпитаниците на бургаската математическа гимназия бележат успехи у нас и в чужбина. 21 от преподавателите на ПМГ получиха подаръци и благодарствени грамоти за положените усилия през изминалата учебна година.

На тържеството присъства и лично заместник кметът по образованието г-жа Йорданка Ананиева, която връчи наградите на част от лауреатите. Госпожа Ананиева не пропусна да зарадва присъстващите с новината, че Общинският съвет в Бургас е гласувал финансова подкрепа за училището и парите вече са преведени по неговата сметка.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук