15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Надзиратели от Бургаския затвор пиха чай в знак на протест срещу условията на труд

На чай пред затвора. Така кръстиха своя мирен протест надзиратели на бургаския затвор, които се събраха рано тази сутрин в знак на недоволство срещу правосъдното министерство и системата на работа. Служители на затвори и арести от цялата страна вече са внесли подписка срещу заповед на главния директор на дирекция изпълнения на наказанията комисар Митко Димитров.  

Общо 1 554 служители от цялата страна са се подписали срещу цялостната политика на министерството на правосъдието. Всички служители на Бургаския затвор днес мълчаливо напомниха, че комисията в Брюксел за втори път обяви бургаския затвор за заведение с най-лошо отношение към лишените от свобода, за най-малък брой служители, за потъпкване на всички права на човека.

„Четири години ние алармираме, че просто нещата с всеки изминат ден стават все по-тежки и по-тежки, но в момента нямаме никакъв диалог с Главна дирекция на изпълнения на наказанията”, заяви Валентин Мартинов – председател на синдикално дружество Бургас.

Събралите се на чаша чай се оплакаха, че условията им на труд са тежки, работното време дълго, а заплатите обидно ниски – на месец по 600 лева.

„Увеличаване на порциона за храна, защото нашия порцион е най-нисък от всички служители в сектор сигурност, увеличаване на специфичните условия на труд, увеличаване на щата, назначаване на нови служители, защото щата не е пипан от 10-15 години, ако не и повече.  ”, каза Валентин Мартинов – председател на синдикално дружество.

„От четири години съм тук, на това работно време отговарям за 240 човека затворници, аз се грижа за всичко за тях. Примерно, това че трябва да отиде да получи медицинска помощ, това че трябва да се изкъпе, аз не мога да огрея навсякъде. Затвора има 900 човека, а ние сме на смяна 10 човека”, оплака се Диян Стоянов .

Надзирателите разказаха още, че често са подлагани на посегателства, на заплахи и дори опасност за здравето. Често един служител е принуден да провери затворник сам сред всичките 100 души, което представлява реална опасност. Или да обезопаси, болен от краста или туберкулоза без ръкавици, каквито в затвора не се предоставят.

Присъстващите оповестиха че на 27 юли е насрочен друг мирен протест в столицата, където се очаква да се съберат служители в затворите от цялата страна.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук