12.1 C
Бургас
петък, май 17, 2024

Надпяването на Божура започва на 31 май

На 31 май и 1 юни в местността „Божура” край Средец за двадесет и втори  път ще се съберат почитателите на странджанската и тракийска песен. Съборът надпяване и надсвирване „Фолклорен венец-Божура” има за цел да продължи традицията на странджанско-тракийския край, да стимулира интереса и любовта към богатото фолклорно наследство.

Божура надпяване

В него участват млади изпълнители и инструменталисти разпределени в четири групи и представители на музикални училища и паралелки. На отличените участници ще бъдат връчени Приз ”Фолклорен венец Божура и награда ”От раклата на баба”.

С диплом и парична награда Тракийските дружества ще наградят най- добрия изпълнител на и тракийска песен. Частниците в конкурса ще се борят и за I-ва, II-ра и III-та награда във всички групи. Председател на журито ще бъде академик Петко Радев. Младите таланти ще бъдат оценявани и от проф. д-р Стефан Чапкънов, Янка Рупкина , Калинка Згурова , Ваня Монева – продуцент ”Народна музика” при БНР, Мария Градешлиева – директор на НУФИ ”Филип Кутев” гр. Котел и Лазар Налбантов – народен певец.

Тази година специалната  награда на Кмета на община Средец – плакет и парична награда ще получи народната певица Златка Ставрева за активната си дейност на педагог  за приноса и в областта на народното творчество. Съборът се организира от Община Средец, Съюза на тракийските дружества в България, Регионалния съвет на тракийските дружества –  Бургас, Народно читалище „Пробуда – 1897” и Общински исторически музей – гр. Средец. Фолклорният празник се провежда под патронажа на кмета на община Средец-инж. Иван Жабов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук