12.6 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Над половин милион българи получавали ниско възнаграждение

Близо 30% от всички заети у нас или над половин милион души получават ниско възнаграждение, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров на среща в столицата. По думите му, тенденцията е доста обезпокоителна, тъй като нископлатените работници много по-рядко получават и допълнителни възнаграждения под формата на бонуси и социални придобивки.

Според дефиницията на КНСБ за нископлатен служител, се оказва, че това е човек, който получава под 67% от нивото на средната нетна работна заплата. Данните на КНСБ за 2012 г. показват, че нетният размер на средното възнаграждение е 525лв., т.е. хората, които получават под 352 лв. месечно, се определят за нископлатени служители.

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любен Томев, заяви че проучването е проведено по метода „лице в лице“ – измежду 3600 заети, като 2006 от тях са били наети на пълно работни време.

В следващите няколко месеца синдикатът ще е готов с предложения за реформи в областта на заплащането в държавния и частния сектор.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук