11.5 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Над половин милион тона зърно ще бъде изнесено през Пристанище Бургас

Обработените зърнени храни- ечемик, рапица, пшеница, слънчоглед, царевица-преминаха условната граница от  400 000 тона, което гарантира до края на годината  износа на стратегическата българска селскостопаска продукция да надхвърли половин милион. Това съобщиха от Пристанище Бургас.

Запазва се положителната тенденция за увеличението на количествените и качествените показатели на държавното търговско дружество “Пристанище Бургас” ЕАД през първите осем  месеца на 2012 г., спрямо същия период на 2011 г.

 До 1 септември 2012 г. най-големият бургаски пристанищен оператор обработи 1 538 хил. тона товари, което е с повече от 140 хил. тона спрямо миналата година за оперираните от дружеството терминали „Изток 1” и „Запад” и превишение от 11,5 % към утвърдения от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията  бизнес-план на дружеството.

При съпоставими обеми на преминалите генерални товари/метали, биг-бегси и др./ през наблюдавания период насипните товари и обработените контейнери бележат чуствително увеличение.

Нарастването при количествата обработени контейнери е – с 45% като тонаж и 70% като TEU бройки. Особенно интересно е да се отбележи скока и на преминалите хладилни контейнери – от 1000 TEU бройки през 2011 г. на 4000 TEU бройки тази година – над 4 пъти.

Качествените показатели: печалбата от дейността /EBIT/-3436 хил. лв.  и чистата печалба – 3178 хил. лв. са в  съответсвие с положителните резултати от претоварната дейност, но предвид мултиплициращия ефект от повишаване на производителността на труда и оптимизация на разходните съставляващи за периода, отчетните им стойности са  с почти една четвърт /24,4 на сто/ над бизнес-разчетите.

По думите на изпълнителния директор г-н Диян Димов: „Натрупаният положителен финансов ресурс целево ще бъде разходван за изпълнение на строителната инвестиционна програма на  дружеството с приоритетно направление–цялостна реконструкция и рехабилитация на инженерните мрежи/шосейно-площадкова, тротоарна, пътна, ВиК, елзахранване и др./ и Марина Порт Бургас – реализация на първа фаза на проект „Зона за обществен достъп” – Морска гара Бургас.

Съобразно утвърдените законови процедури и в координация с останалите участващи в проекта – МТИТС, ДП „Пристанищна инфраструктура” и Община Бургас са в ход процедури по подготовка и реализация на всеки един от  подобектите”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук