12.6 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Над 170 000 лв. бонуси си раздали в Здравната каса в Бургас

170 032.42 лева е общият размер на бонусите, които служителите в Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Бургас са получили за 2011 година. Това стана ясно след официално запитване на СДС – Бургас за размера на средствата, изразходвани за допълнителни възнаграждения на здравните чиновници през миналата година.

В средата на февруари, позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация, местната структура на СДС поиска информация колко са служителите на РЗОК – Бургас, какъв е общия размер на изплатените допълнителни възнаграждения през 2011 година, както и какъв е размерът на бонусите, предоставени на всеки служител конкретно.

От отговора на д-р Мариана Кехайова, главен секретар на НЗОК, става ясно, че служителите на РЗОК – Бургас са 91, а средствата за бонуси, разпределени между тях за миналата година са в размер на 170 032 лева.

Според предоставените данни месечното възнаграждение на директорът на РЗОК-  Бургас е 1240 лева, а заплата на зам.-директорът – 890 лева.

От справката става ясно още, че началник отдел в РЗОК – Бургас получава 736 лева, а заплатата на останалите служителите е между 400 и 650 лева

„Изчисленията показват, че през миналата година, във време на криза, служителите на бургаската здравна каса са получили средно по 1868.49 лева премии”, каза Тошко Иванов, секретар на областната структура на СДС. Той допълни, че от НЗОК не дават информация за размера на бонусите, предоставени на всеки служител конкретно, тъй като според главния секретар на НЗОК д-р Мариана Кехайова, поисканата информация е лична и „няма характер на обществена”. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                    снимка: главният секретар на СДС Бургас Тошко Иванов иска информация, кои служители и по колко са получили бонуси

„Ясно е, че едва ли шофьорът и служителите в деловодството са получили бонус, равен на премията на директора на РЗОК – Бургас – д-р Таня Макшева”, каза още Иванов и допълни, че е неморално във време на криза, когато джоба на българина е отънял и отвсякъде призовават за икономии, чиновници да получават премии, и то в пъти над минималната работна заплата.

 „Би следвало тези бонуси да се разпределят между специалисти, които работят с пациентите – лекари и медицински сестри, а не между чиновниците от Здравната каса”, категоричен е областният секретар на сините.

От СДС – Бургас призоват д-р Макшева да обяви какъв е размерът на премиите конкретно за всеки един от служителите в РЗОК – Бургас.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук