13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Над 230 000 души са заети през лятото в туризма

Спад с 12% на приходите от международен и вътрешен туризъм за годината очакват от бизнеса. Това прогнозира за БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според него една от причините за тази негативна тенденция са по-ниските цени с близо 10 на сто за почивка през август, какво и свиването на покупателната способност на руските туристи у нас заради обезценяването на националната им валута.

плаж ИраклиДраганов коментира, че тази тенденция ще продължи и догодина, което ще е обусловено от фалита на няколко руски туроператора, както и заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата.

Лятото на 2015 г. се очаква да е тежко и заради обилните валежи този сезон, които са предпоставка за създаване на негативни нагласи у туристите, коментира Драганов. Според него тази година не усетихме отлив заради лошото време, защото 2013 г. беше успешна и туристите доволни. Планинският туризъм не би могъл да компенсира негативните тенденции от това лято по морето, смята той.

Въпреки лошото време обаче, лято 2014г. няма да приключи по-лошо от 2013г. Легловата база през 2013 г е достигнала заетост от 97%, което е причина да не може да се очакват ръстове в туризма от 20 – 30%, каквито бяха през 2004 – 2008 г., аргументира се той.

Драганов коментира, че проблемите са натрупани с години заради това, че управлението на туристическите атракции – публичната собственост, не е било припознато като важно за държавата от всички правителства досега. Не е и отчетено многократното искане на бизнеса да бъде създадено Министерство на туризма не за да се управляват хотелите и ресторантите, а за да се управляват публичните обекти публична държавна собственост, които имат еквивалент като стойност стотици милиарди евро. По думите му бизнесът очаква служебното правителство да подготви създаването на регистър на туристическите атракции публична собственост, описването на туристически зони и места и точки, което да е предпоставка за структурирането на отделно министерство на туризма, което да ги управлява.

Във фокусът на служебното правителство е нужно да попаднат и парите за национална туристическа реклама за 2015 г.

Над 230 000 души са заети през лятото в туризма, но голяма част от тях имат договори за два – три месеца, което предопределя проблеми с професионализма и качеството на кадрите в сферата, коментира експертът. Средната заплата в туризма се движи между 650 и 2500 лева с изключения под и над минимума. Туризмът ни обслужва милиони чужденци и българи и няма оплаквания от качеството на услугата, въпреки заетостта, която понякога е „от по седем дни в седмицата по 25 часа“, каза Драганов.

По данни на Главна инспекция на труда най-много са констатираните нарушения при проверки на инспекторите в сектора „Търговия и ресторантьорство“. Нарушенията са свързани със заплащането на труда, нерегламентиран извънреден труд, за работа без договори или сключени договори на непълен работен ден при полагане на труд на пълен.

По данни на Нели Христова, председател на Федерацията „Търговия, услуги, контролни органи и туризъм“ към КТ „Подкрепа“, за 2015 година за бранш „Туризъм“ е договорен ръст на минималния осигурителен доход за категориите персонал, съгласно Националния класификатор на професиите. Има увеличение на осигурителния доход между 3,5 и 3,8 на сто за по-ниско квалифицираните работници и тези със средна квалификация. За ръководните и аналитичните специалисти няма такова увеличение.

Христова отбеляза, че във федерацията не са постъпвали оплаквания за неспазване на трудовото законодателство. Но в неформални разговори става известно, че работодателите често назначават заетите в туризма на непълно работно време – на 4, 5, 6 или 7 часа. Спазва се осигурителният доход, но хората работят повече, коментира Христова.Според нея в България не остават добре обучените кадри в туризма, защото заплащането е много ниско.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук