19.3 C
Бургас
понеделник, юни 17, 2024

Над 250 са заповедите за премахване за незаконни строежи в Ченгенето

За незаконните строежи в местност „Ченгене скеле“ край Бургас са издадени и влезли в сила всички 252 броя заповеди за премахване, съобщиха от ДНСК. Заповедите влизат в сила след окончателно съдебно решение в случай, че са обжалвани. До настоящия момент са премахнати 114 броя незаконни строежи. Остават за премахване 138 бр. незаконни строежи, представляващи масивни едноетажни, двуетажни и триетажни сгради. Няма да бъдат премахвани бараки, фургони и други леки постройки на рибарите за съхраняване на инвентара им.

Рибарско селище

След влизане в сила на заповед за премахване, до адресата на заповедта се отправя покана за доброволно изпълнение в даден срок и уведомление за стойността на премахването. Ако същият не изпълни разпореждането, се пристъпва към процедурата по Наредба №13/2001г. за принудително изпълнение. Премахването започва тогава, когато е проведена цялата процедура, избран е изпълнител, сключен е договор и е издадено възлагателно писмо с указан период за изпълнение на заповедта.За етапи не може да се говори, зависи колко оферти от изпълнители ще бъдат одобрени. Към момента има възлагателно писмо за принудително премахване на една сграда, която трябва да бъде премахната до края на април.

За останалите заповеди са в ход процедури по избор на изпълнител, поради което извършителите на незаконните строежи все още имат възможности сами да ги изпълнят. За незаконните сгради има влезли в сила заповеди за премахване, които са обжалвани и потвърдени от съда с окончателни съдебни решения. Преди да бъдат издадени тези заповеди, от главния архитект на Община Бургас са издадени откази за узаконяване, потвърдени и от съда, поради което няма възможност за последващо узаконяване и изпълнението на заповедите за премахване е неизбежно – доброволно или принудително. На въпрос- вярно ли е, че около 10-тина къщи са имали обща заповед за премахване от 2005 година от ДНСК отговориха, че твърдението не е вярно. От там поясниха, че за всяка сграда се води отделно административно производство. Дори за сгради-близнаци с двама различни извършители се води отделно производство и се издава отделна заповед. Това е така, тъй като всички обстоятелства се изясняват внимателно за конкретните незаконни строежи преди да се издаде заповед за премахване. В поканите за доброволно изпълнение е заложена сума, изчислена по окрупнени показатели спрямо обема на сградата.

Цената на принудителното премахване е толкова, колкото е представила в офертата си избраната строителна фирма-изпълнител на премахването и зависи от конкретния строеж. „С влизане в сила на Закона за управление на отпадъците сме длъжни да залагаме в количествено-стойностната сметка и сума за изработване на план за управление на отпадъците, което допълнително увеличава стойността. След принудително премахване, сумата се заплаща от държавния бюджет и впоследствие се събира от извършителя на незаконното строителство, пише „Фокус“.

При всички случаи е по-добре извършителите на незаконни строежи да ги премахват доброволно, тъй като могат да селектират и приберат част от вложените материали“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук