15.4 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Над 3 млн. лева за закриване на старото депо на Созопол

Старото депо за неопасни отпадъци на Созопол е едно от общо 37 депа в страната, които ще бъдат закрити и рекултивирани. Тяхното закриване се финансира от Оперативна програма „Околна среда” на стойност над 97 милиона и 600 хиляди лева. Средствата са предоставени безвъзмездно на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ за изпълнение на функциите по реализацията на проектите за закриване на депата и с тях ще бъдат рекултивирани и озеленени общо 1 620 декара общински терени,на чиято площ са се намирали депата. Срокът за изпълнение е до юни 2015 година.

Закриването и рекултивацията на старото общинско депо за неопасни отпадъци на Созопол стана наложащо след изграждането на новото Регионално депо за битови неопасни отпадъци, което обслужва освен община Созопол и общините Приморско и Царево.Обектът е от първостепенно значение и е включен в Общинската програма с решение на общинския съвет. Изработен е проект след подробно геодезическо и топографско заснемане, проучена е собствеността на имотите и начинът им на трайно ползване.

За целта на проекта по рекултивация на старото депо са новообразувани два имота, като са пътна връзка са определени 1,606 дка и за рекултивация и озеленяване 75,481дка. В обхвата на обекта има както общински, така и частни земи и в тази връзка общинска администрация предприе процедура по отчуждаване на засегнатите от проекта имоти, като на собствениците е изплатено дължимото обезщетение.

Изпълнението на проект „Закриване и рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци в землището на гр. Созопол,община Созопол” ще стартира в края на м. ноември, като общата му стойност е 3 млн.333 178,14 лв. с ДДС.
Реализирането на проекта ще създаде условия за осъществяване на местно ниво на задълженията, поети от страната за постигане на съответствие с директивите на ЕС в областта на управление на отпадъците, и ще осигури постигането на целите на приоритетна ос 2 на ОП “Околна среда 2007-2013 г.”, а именно подобряването на състоянието на почвите и подземните води и намаляване частта от територията на страната, покрита със стари депа за битови отпадъци.
Крайните резултати, които се очакват след изпълнението на дейностите по проекта, са укрепване и запечатване на телата на депата, изграждане на дренажни системи и системи от канавки за отвеждане на инфилтратните и повърхностните води от тялото на рекултивираното депо и озеленяване на рекултивираните терени.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук