14.3 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

Над 30 млн. лв безвъзмездна помощ получава Айтос за Пречиствателна станция

 През тази седмица кметът на община Айтос Евгени Врабчев ще подпише с Министър Нора Караджова договор за 30 357 340 лв безвъзмездна финансова помощ за изграждане Пречиствателна станция за отпъдъчни води в град Айтос по Оперативна програма „Околна среда“. 24 285 872 лв от парите ще са от Кохезионния фонд, съфинансирането е от държавния бюджет на Република България в размер на 6 071 468 лв. Този договор е изключителен успех за Айтос, като се има пред вид, че проектът за пречиствателна станция стои като нерешен проблем пред местните власти от поне две десетилетия. Изграждането на съоръжението ще окаже силно положително влияние върху подобряване на качеството на околната среда  в района по компонент „води“, твърдят местните еколози.

132.jpgВ края на м. август 2010 година Община Айтос получи покана от МОСВ с указания за кандидатстване за директно предоставяне на безвъзмездната помощ по процедура BG161PO005/10/1.11/03/19 „Подготовка и изпълнение на проекти за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации над 10 000 жители.“ Реакцията на ръководството на  Община Айтос беше много бърза. Кметът Врабчев внесе предложение в Общинския съвет, който одобри кандидатстването на Общината с проектно предложение за изграждане на съоръжението.

В края на м. февруари т.г.в Айтос пристигна официалното решение на Управляващия орган по Оперативна програма „Околна среда“, с което айтоското проектно предложение е одобрено за директно предоставяне на безвъзмездната помощ. Бенифициент е Община Айтос, а В и К – Бургас е асоцииран партньор по проекта.

Вече са внесени в МОСВ всички необходими документи – приложения към Договора за безвъзмездна помощ и към Споразумението за подготовка на инвестиционния проект. Тази документация е неизменна част от договора, който ще подпишат Кмета на Община Айтос и Министърът. След като договорът бъде подписан, ще започват процедурите по дейностите, заложени в проекта.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук