15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Над 40 години айтозлия води статистика за цената на тока

82-годишният Кольо Танев от Айтос има странно хоби – от дълги години води статистика за цената тока и нейните промени от тоталитарно време до днес. Възрастният мъж е изписал дебели тефтери с години цифри и киловати. „Откакто е светнала крушка в къщата ми, от тогава държа на отчет държавната цена на тока“, разказва той пред местния вестник „Народен приятел“.

monitor.bg

Летописът, който водил Танев, е от начало 1970 година. В него няма пропусната нито една година до настоящата 2013-а. Изчислил е и точно колко пари е дал за електричество за четири десетилетия. Категорично отказва да съобщи точната сума, но пък заявява, че с тях е можел да си купи не само нова къща, но и вила. Данните от томчето с ръкописни записки, айтозлията грижливо резюмирал в таблици.

„От 1970-а до 1979-а соцтарифата е твърда, без промяна – 0,022 лв. на киловат. От 80-а скача на 0,035 лв. и така до 1991 г., когато всичко тотално се обърна. Оттам нататък всяка година ни сервираха нова по-висока цена. И то не веднъж, а два-три пъти годишно“, разказва с чувство за хумор айтозлията.

По професия той е бил шофьор. Надява се да завещае летописа на децата и внуците си и се шегува, че някой от потомците му може да напише семейна история за един век електрическо потребление.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук