16.5 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Над 40 000 комплекта инструменти стерилизирани в болницата за година

 Звеното по централно снабдяване със стерилни материали към МБАЛ – Бургас отпразнува първия си рожден ден. То е съвсем нова структура, обособена през август 2010г., дотогава стерилизацията е извършвана от външна фирма. За една година в него  са стерилизирани над 40 000 комплекта инструменти. Звеното обслужва и още пет  медицински заведения, защото е единственото в Бургаска област и едно от най-модерните.

s4023820.JPGВисокотехнологичните машини пращат старите барабани за стерилизация в историята. С тях по-голямата част от работата се  извършваше ръчно и на място в отделенията. Днес, инструментите само се измиват и подсушават, след което се изпращат в пластмасови кутии до звеното, където преминават през целия цикъл. Така работата на звеното се увеличава, но се пести от това  на персонала в отделенията.

В звеното инструментите се сортират в специални кошници, които се маркират с етикет на съответното отделение и контейнер, след което отиват в миялната – марка Getinge. В нея има различни аксесоари. В анестезиологичния например се нареждат всички аспирационни тръби и аспирационни колби използвани в реанимацията. Аксесоарът позволява на водата да премине през тръбата и да я почисти. Има отделни аксесоари за измиване на контейнери, бебешки бутилки и обувки от гума използвани в операционните, които миялната разпознава. За ендоскопските инструменти се използва ултразвукова вана.

След като инструментите минат през миялната, те излизат подсушени и се слагат в контейнери. Контейнерите заменят старите барабани. Те се използват за комплект инструменти, а когато инструментът е индивидуален, той се запечатва в специално фолио.  Контейнерите се слагат в автоклав за стерилизация.  Автоклавите са два вида, единият работи само с пара, а вторият използва пара и 34% формалин. Машина за обратна осмоза обработва водата използвана в него. В звеното се стерилизират и чаршафите използвани в отделенията.

„Строгият процес по стерилизация предотвратява вътреболнични инфекции.

В отделението работят 6 медицински сестри, седем оператори, които отговарят за автоклавите и един хигиенист“, казва Добринка Христова – организатор на звеното.

s4023823.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук