13.8 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Над 70 деца получиха качествена грижа

Над  70 деца и младежи с увреждания от специализирани институции са получили качествена грижа, съобразена с индивидуалните им потребности, в откритите от Община Бургас „Центрове от семеен тип“ през изминалата година.

Това е една от основните цели, заложена  в социалния проект Живот в семейна среда – нова възможност за деца и младежи с увреждания в Община Бургас“. Реализираните дейностите бяха  представен днес на пресконференция от зам.-кмета по здравеопазване д-р Лорис Мануелян и директора на дирекция „Социални дейности“ – Мая Казанджиева.

«Бургаските деца заслужават най-добрите и ефективни грижи. Ние вече имаме реализирани проекти в социалната сфера. Вярвам, че натрупаният опит ще ни помага да работим още по-ефективно и качествено, за да осигурим на всички нуждаещи се деца пълноценно развитие и достоен живот. Главната ни цел беше да създадем среда, близка до семейната- подходяща мебелировка, която да създава уютна среда, да наемем персонал, който да подхожда творчески и квалифицирано», сподели д-р Лорис Мануелян по време на срещата.

Проектът «Живот в семейна среда – нова възможност за деца и младежи с увреждания в Община Бургас“ е на стойност  816 576 лв. Той стартира през февруари 2014 г., а продължителността му е до април 2015 г.

До момента над 70 деца и младежи с увреждания са настанени в новите центрове, както и младежи  с увреждания в общността, с които са изчерпани възможностите за връщане в биологичното семейство, настаняване при близки и роднини или в приемно семейство.

Възрастовите критерии за прием и напускане в Центровете за настаняване от семеен тип са гъвкави и съобразени с индивидуалните специфики и особености на децата. Тук настаняването е планирано.

«Извеждането на децата от социалната институция и настаняването им в Центрове от семеен тип е най-добрата алтернатива за самостоятелен живот. Мотивация за личностна, образователна и професионална реализация“, каза Мая Казанджиева, директор на дирекция «Социални дейности». Тя припомни, че децата в неравностойно положение не са отглеждани в семейна среда, поради което още повече се засилва социалната им изолация и невъзможност за самостоятелна реализация в обществения живот след напускане на институцията.

По проекта са наети 65 души персонал – безработни лица в трудоспособна възраст, притежаващи необходимото образование и квалификация. Всички те са получили въвеждащо обучение по специфична методика за оказване на методическа подкрепа в кризисни ситуации, присъствали са на индивидуални и групови  консултации.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук