14.3 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Най-голямата суперлуна изгрява в неделя

Серията от „суперлуни“ това лято продължава, а най-голямата ще грее в неделя вечер, съобщава National Geografic. Оформящото се пълнолуние ще е най-голямото и най-яркото за годината, обещават астрономите. Луната ще изглежда с 16% по-голяма и с 30% по-ярка поради съвпадението на пълнолунието с най-близкото разположение на спътника до Земята – на 356 896 км.
lunaВместо популярното название „суперлуна“, астрономите предпочитат да наричат явлението „перигейно пълнолуние“. Перигей е именно най-близкото преминаване на спътника до планетата в движението си по яйцевидната орбита. Както знаем от училище, Луната се завърта около Земята и около себе си за приблизително 28 дни, а фазите на Луната зависят от сянката, която нашата планета хвърля върху тъмната й повърхност. Размерът на орбитата й обаче леко варира от месец на месец.
Това явление не е чак толкова рядко и забележително, тъй като съвпадение на перигея с пълнолуние се случва всяка година. През 2014 г. има 3 суперлуни – първата беше на 12 юли, втората е на 10 август, а последната ще бъде на 9 септември. Все пак толкова точно съвпадение на перигея с фазата на пълнолунието ще се случи отново едва през 2034 г., прогнозират астрономите, цитирани от blitz.
Ефектът ще е най-силен при изгряването на Луната на небосвода в неделната вечер, затова не пропускайте да вдигнете поглед и да помечтаете.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук