11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Най-добрите гласове на Странджа ще запеят в Летния театър

По случай 110 години от Илинденско-Преображенското въстание на 28 юни 2013 г. от 20.00 часа в Летния театър на Бургас ще се проведе фолклорен концерт с участието на най-добрите странджански гласове.

Почитателите на народната музика ще чуят Калинка Згурова – удостоена с високото държавно отличие орден „Св. Св. Кирил и Методий”, носител на златни медали от международни конкурси и престижната американска награда „Грами”Манол Михайлов – два пъти носител на златен медал „Капитан Петко Войвода” на Съюза на тракийските дружества в България и Златната лира на Съюза на музикалните и танцови дейци; Милка Андреева – завоювала златен медал от Копривщица – 1971 г. и „Златна брадва” от град Закопане – Полша; фолклорен ансамбъл „Странджа” – Бургас; Златка Ставрева – два пъти наградена със златен  медал  „Капитан Петко Войвода”на Съюза на тракийските дружества в България. В концерта ще се включат и много ученици на изброените доказани изпълнители.

Годишнината от Илинденско-Преображенското въстание ще бъде отбелязана с още няколко събития.

На 29 юни 2013 г. /събота/ от 9.00 часа на естрадата в Лесопарк „Бургаски минерални бани” ще се проведе Регионален фолклорен тракийски събор и Конкурс за млади изпълнители на странджански народни песни за приз „Георги Павлов” – 2013 г., в които ще се надпяват:

– 40 фолклорни формаци,

– 42 индивидуални изпълнители на възраст над 25 години

– Деца и младежи до 25-годишна възраст, разделени в четири групи.

Тричленно компетентно жури с председател проф. д-р Стефан Чапкънов ще отличи с диплом и  награда най-добрите от участниците в ХVI Регионален  фолклорен тракийски събор. Приз „Георги Павлов” пък ще бъде връчен на най-талантливото дете от IX Конкурс за млади изпълнители на странджански народни песни.

Всеки певец ще получи грамота за участие.

Концертът, Регионалният фолклорен тракийски събор „Бургаски минерални бани” и Конкурсът за млади изпълнители на странджански народни песни за приз „Георги Павлов” – 2013 г. се организират от Тракийско дружество „Екзарх Антим Първи”с любезното съдействие на Община Бургас.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук