11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Най-добрите млади строители и озеленители наградиха в Бургас

10 ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – Бургас си тръгнаха с награди от проведените днес състезания „Най-добър млад строител” и „Най-добър млад озеленител”.

Това са професионални състезания от училищния кръг, организирани всяка година от Министерството на образованието.

 

В състезанията участваха 34-има ученици – отборно и индивидуално. Отборни бяха дисциплините „Сухо строителство” (работа с гипсокартон), „Зидарии” (зидане с блокчета Ytong) и „Озеленяване и цветарство” (аранжировки и букети). В останалите 2 категории учениците разчитаха само на собствените си умения – „Бояджийство, мазилки и спирит ефекти” и „Облицовки и настилки”.

 

Комисии, в които влизат настоящи и бивши преподаватели от гимназията, и представители на фирми от строителния бранш, излъчиха победителите във всяка категория. По регламент на министерството, оценяват се както теоретичните знания, така и уменията. Точки се дават за работно облекло, предпазни средства – каски и ръкавици, за ефективна организация на работното място, почистване на инструментите, спазване на срока, качество на изделието и оригиналност на идеите.

 

Как от втори да станеш първи и как втора година да задържиш титлата на най-добрия – не само това показаха учениците. В изделията си те вложиха много труд и демонстрираха, че могат да приложат наученото в час и в работилниците.

 

Тази година първи в дисциплината „Облицовки и настилки” стана Ганчо Кънев от 12а клас. Миналата година само една точка не му стигна за първото място, но пък той спечели наградата на ЛЕО – Бетонови изделия – таблет. Сега таблетът отново отиде за втория в категорията – Иван Петров от 9б клас. „Миналата година наградихме Ганчо, сега той спечели първото място. Пожелаваме същото и на тазгодишния носител на нашата награда”, каза управителят на ЛЕО – Бетонови изделия Иван Димитров, който също е възпитаник на гимназията и навремето е лепил фаянсови плочки в работилницата й. Най-големият завод за бетонови изделия в Югоизточна България е партньор на състезанието от миналата година.

 

Всички победители получиха награди от гимназията, връчени от помощник-директорите инж. Даниела Симеонова и Минка Кюркчиева. Камарата на строителите – Бургас, която е партньор на състезанието, също ги награди. Учениците бяха отличени с грамоти и от Дамян Камбуров от Клуба на строителите-ветерани. Младите озеленители получиха подаръци от „Бургасцвет Танев” и бутик за цветя „Диана”. Отборът, спечелил състезанието по цветарство с оригинален букет и аранжировка – Мартин Желев, Силвия Кирова и Станислав Тодоров от 12е клас, бе на първото място и миналата година.

Фирма „Ксела България” подпомогна състезанието, като осигури блокчетата Ytong  за категорията „Зидарии”.

 

Най-добрите млади бургаски строители ще представят гимназията в Регионалния кръг на състезанията, където ще мерят сили с най-добрите от други училища. Те ще се проведат в Сливен на 21 и 22 март. Цветарите отиват направо на националния преглед на професионалното образование, което ще бъде във Варна през април.

Победителите по категории са както следва:

„Сухо строителство“ (отборно класиране) – Георги Найденов и Николай Големанов – 12б

„Зидарии с итонг“ (отборно класиране) – Георги Йорданов и Димитър Василев, 11а – победители и от миналата година

„Мазилки и бояджийски покрития“ (индивидуално) –  Десислава Костадинова – 11а

„Облицовки и настилки“ (индивидуално)- Ганчо Кънев, 12а

Награда на ЛЕО – Бетонови изделия – Иван Петров – 9 б

„Озеленяване и цветарство“ (отборно) – отбор от 12е клас в състав Мартин Желев, Станислав Тодоров, Силвия Кирова – победители и от миналата година

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук