17.1 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Най-доброто от капитализма свърши

Едно от предимствата да имаме глобален елит е, че той поне знае какво се случва. Ние, заблудените маси, може да чакаме десетилетия преди да открием кои са педофилите на високи позиции и кои банки са криминални или разорени. Но се предполага, че елитът знае в реално време и на тази основа прави точни прогнози, пише Guardian. 

2170

Снимка:©www.infohostels.com

Миналата седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира за световната икономика до 2060 г., че растежът ще се забави до около две трети от настоящия си темп, неравенството масово ще се увеличи и има голям риск климатичните промени да влошат още повече нещата. Въпреки всичко светът ще бъде четири пъти по-богат, по-продуктивен, по-глобализиран и по-високо образован, твърдят от ОИСР. Ако не успявате да осмислите двете половини от това предсказание, не се притеснявайте, някои от най-квалифицираните икономисти в света също не могат.

Световният растеж ще се забави до 2.7%, прогнозира базираната в Париж организация. Причината е, че усилията за наваксване, стимулиращи растежа в развиващия се свят с увеличаване на населението, образованието и урбанизацията, ще отслабнат. Растежът на висококвалифицираните професии и автоматизацията на средноквалифицираните означава, че неравенството ще нарасне с 30%. До 2060 г. страни като Швеция ще имат нива на неравенство, каквито се наблюдават в момента в САЩ.

Прогнозата взема предвид и риска от климатичните промени, които ще започнат да унищожават крайбрежните земи и земеделието през първата половина на века, стопявайки с 2.5% световния и с 6% БВП на Югоизточна Азия. Най-мрачната част от доклада на ОИСР е свързана не с това, което прогнозира, а с това, което допуска. Организацията допуска на първо място бързо увеличаване на производителността заради информационните технологии. Три четвърти от целия очакван растеж идват от тях. Но това допускане, както се отбелязва евфемистично в доклада, „е оптимистично в сравнение с новата история“.

Няма никаква сигурност, че цялата технологична революция в последните 20 години ще доведе до още по-висока производителност и създаващи стойност индустрии. ОИСР съобщи, че макар интернет да е увеличил растежа на американската икономика с до 13%, широките икономически последици вероятно са били по-големи, неизмерими и неотразени от пазара.

След това идва миграционният проблем. За да работи основният сценарий Европа и САЩ трябва да приемат по 50 милиона имигранти до 2060 г., а останалият развит свят – още 30 милиона. Без това работната сила и данъчната основа ще намалеят дотолкова, че могат да фалират държави.

Основният риск според ОИСР е, че развиващите се страни могат да постигнат толкова бързо подобрение, че хората да спрат да емигрират. По-очевидният риск, както показа подкрепата от 27% за Националния фронт във Франция и разбунтувалите се тълпи от имигранти по границата на Калифорния, е че населението от развития свят няма да приеме миграцията. Но този риск не е взет под внимание.

Сега си представете света от основния сценарий – Лос Анджелис и Детройт изглеждат като Манила, отблъскващи бедни квартали до охранявани небостъргачи, британската работна сила е смесица от възрастни бели хора и новопристигнали млади имигранти, професиите, носещи средни доходи са изчезнали. Ако сте роден през 2014 г., до 2060 г. ще бъдете или 45-годишен адвокат, или 45-годишен барман. Няма да има много опции по средата. Капитализмът ще бъде в четвъртото си десетилетие на стагнация и след това, ако не бъде направено нищо за въглеродните емисии наистина сериозните последствия от климатичните промени ще започнат да се проявяват.

ОИСР има ясно послание към света – за богатите страни най-доброто от капитализма свърши. За бедните, които сега преживяват блясъка на индустриализацията, той ще свърши до 2060 г.

Ако искате по-висок растеж, твърдят от ОИСР, трябва да приемете по-голямо неравенство. И обратното. Дори за да постигнем скромен среден глобален растеж от 3%, трябва да направим труда „по-гъвкав“, а икономиката по-глобализирана. В идните 50 години ще трябва да приемаме масово имигрантите, които се катерят по оградите в испанския град Мелиля, близо до Мароко. И трябва да постигнем това без да фрагментираме глобалния ред.

Появява се и данъчният проблем. Докладът отбелязва, че с поляризирането между високите и ниските доходи ще трябва да пристъпим към данъци върху богатството. Проблемът тук е, че активите, били те звезден състезателен кон, тайна банкова сметка или авторски права върху лого на марка, са недосегаеми и следователно са държани в юрисдикции, посветени на избягването на данъците върху богатството.

Предписанието на ОИСР – повече глобализация, повече приватизация, повече икономии, повече миграция и данък върху богатството ще донесат тежести. Но не за всички. Последният урок от доклада е, че рано или късно ще се появи алтернативна програма „още от същото“. Защото населението, въоръжено със смартфони и с повишено усещане за човешките си права, няма да приеме бъдеще на високо неравенство и нисък растеж.

darikfinance.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук