13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Най-младите българи са в Бургас и Сливен

Сред българските градове най-висок процент млади хора под 15-годишна възраст е отчетен в Сливен – 17,6 на сто и в Бургас – 15 на сто от населението на тези градове. Най-застаряващи български градове с население над 65-годишна възраст са Видин – 26 на сто и Габрово – 25 на сто от хората, живеещи там. Това отчитат данни на Евростат за демографската структура на градове и региони в ЕС, цитирани от БТА.

часовника бургасИзследването на европейската статистика обхваща региони в страните членки на ЕС за 2013 г., където живеят най-висок процент млади хора (под 15 години), както и най-висок процент възрастни хора (над 65 години).

Евростат отчита, че младите хора в ЕС под 15 години са около 16 на сто от общото население на съюза, а възрастните лица над 65 години съставляват около 18 на сто от живеещите в ЕС.

Четири региона във Франция и по един в Ирландия, Испания и Великобритания са населени с най-млади европейци. Тези региони регистрират и най-висок процент на раждаемост като дял от общото население. Най-застаряващи с население над 65 години са три региона в Испания и по един в Германия, Италия, Португалия и Гърция.

София – с малко чужденци

София е сред столиците в ЕС с най-нисък процент регистрирани за живеене чужденци, отчита анализ на Евростат за пропорциите на ненационални жители в европейските столици, като данните са за 2012 г. В София са регистрирани около 13 000 чужденци, които живеят постоянно, което е 1% от близо 1,3 милионното население на българската столица.

Най-нисък процент регистрирани чужденци живеят във Варшава – едва 0,6 на сто от 2,4 милионното население на полската столица. Други столици, които отчитат нисък процент на живеещите в тях чужденци са Вилнюс – 1,4 на сто (при около 560 хиляди души население), Братислава – 3,1 на сто (при население около половин милион души), Будапеща – 3,3 на сто (около 3 милиона души население).

Най-голям дял на чуждестранни граждани, живеещи в европейска столица, е регистриран в Люксембург – близо 64 на сто (при население около 450 хиляди души). Следват Брюксел – 34 на сто (при население около 1 милион души с ареалите и плътност от близо 4 500 жители на един кв. км) и Рига – 26 на сто (при около 700 хиляди души население). Във Виена, Дъблин,Талин и Лондон – около 20 на сто от живеещите там жители са чуждестранни граждани./БТВ/

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук