16.5 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Най-много досъдебни производства за кражби са образувани в Бургас

През 2011 г. в Районната прокуратура -Бургас са образувани 4 705  досъдебни производства – 3 151 производства са започнати  от разследващ орган, а 1 554 – образувани  от прокурор.  Значителен ръст бележат бързите и незабавни производства.

През отчетния период в Районна прокуратура Бургас са образувани 10 703 преписки. През 2011 г. е най-голям броят на досъдебните производства за престъпления против собствеността – 2 962 бр.

 

Сред тези престъпления най–голям е броя на кражбите, следван от грабежите, присвояванията, измамите.

 

Престъпленията против собствеността са били насочени предимно срещу вещи на физически лица – леки автомобил, части и вещи от тях, пари, бижута, битова техника и дрехи от домовете, джебчийски кражби от автобуси, магазини и пазари, кражби на домашни животни земеделска продукция, както и на стоки от магазини и складове на юридически лица и офис техника, ел. проводници и метални изделия за предаването им  като вторични суровини, горива от продуктопроводи.

 

Грабежите са насочени предимно към чанти, мобилни телефони, пари и бижута на граждани. Значителен е и броят на измамите при закупуване на вещи и сключване на сделки. Анализът на тези престъпления дава основание  да се твърди, че в района има престъпни групи за извършване на кражби на пари и бижута от домовете , на автомобили и на части и вещи от тях, битова техника,, ел. проводници, горива от продуктопроводи, стоки от магазини и складове, джебчиийски  кражби.

 

На второ място по брой, както и през предходните години са били досъдебните производства за престъпления по Глава ХІ – „Общоопасни престъпления” – 865 бр. досъдебни производства. Сред тях преобладават  престъпленията по чл. 343б, чл. 346, 343, 354а и 330 НК – т.е. престъпленията, свързани пътно-транспортни произшествия, противозаконнно отнемане на МПС, с намерение за ползване, управление на МПС след употреба на алкохол, държане и употреба на наркотични вещества и техните аналози и палежи на движимо и недвижимо имущество.

 

През предходната година на трето място по брой са били досъдебните производства за престъпления по Глава ІІ “Престъпления против личността”, а през отчетния период производствата по тази глава са по-малко от тези по гл. VІ – 209 бр. досъдебни производства. Сред тях преобладават квалифицираните телесни повреди  и средните телесни повреди по чл. 131 и чл. 129 НК, престъпленията по чл. 144 НК.

 

На следващо място по брой са досъдебните производства за престъпления по Глава ІХ “Документни престъпления” – 134 бр., като сред тях преобладават досъдебните производства за престъпления по чл. 316 и чл. 308 НК.

 

Не малко по брой са делата за престъпления по Глава ІV “Против брака и семейството” – 103 дела. Основен дял сред тях заемат  делата по чл. 183 за неплащане на издръжка и по чл. 191 за съжителство на съпружески начала с лице, ненавършило 16-годишна възраст.                      

През2011 г. в Районна прокуратура-Бургас са наблюдавани общо 12 353 бр. преписки, от които  10703 бр. новообразувани, 232 бр. останали нерешени в края на предходния отчетен период и 1418 бр. решени преписки, по които са постъпили нови материали.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук