15.4 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Най-престижният международен шахматен турнир в България се открива в Слънчев бряг

 Най-престижният международен турнир по шахмат ще се открие утре в курорта Слънев бряг. 150 елитни шахматисти от цяла Европа, сред които изявени гросмайстрои, ще се включат в надпревара за призовите места в юбилейното 10-то издание на международния турнир по класически шах „Мемориал Кесаровски – Станчев.

turnir-po-shah.jpgТурнирът ще започне на 27 август, в 16 часа в парк-хотел „Кристал“. С първия ход старт на надпреварата ще даде кметът на Несебър Николай Димитров. После ще отстъпи шахматните полета на изявени гросмайстори като Васил Спасов, Петър Дренчев, Мариан Петров, Милен Василев, Владимир Георгиев – България, руснакът Евгени Богословски, Мариан Митков от Македония, гросмайстори от Германия, Англия, Исландия, Чехия,  Словакия, Румъния и др. Партиите ще се играят в продължение на 9 дни. Награждаването на победителите е планирано за 4 септември от 14 часа.

Шахматният турнир „Мемориал Кесаровски – Станчев“ е кръг от балканската шампионатна верига „Болкан Гранд при“. Само десет състезатели, победители в предварителните турнири, ще имат право да участват във финалния етап, който ще се проведе в края на декември в Белград.

„Мемориал Кесаровски – Станчев“ е най-представителният международен шахматен турнир в България. Състезанието ще се проведе по швейцарска система, без отпаднали състезатели. „Предвид квотния принцип на финалния турнир смятам, че най-малко 6-7 участници в състезанията в Слънчев бряг ще се борят за визи на финала. Състезателите за финалния етап ще бъдат окончателно определени след последния кръг през следващия месец в столицата на Сърбия.“, каза Живко Жеков, директор на турнира.

Шахматното състезание е основано преди 10 години от бургаски бизнесмени в памет на техните родители – големи български шахматисти. Те осигуряват и наградния фонд на турнира. За тази година той е 20 000 лева, 3 000 лв. от които са за класиралия се на първо място лауреат. Парични награди ще получат и всички участници, класирали се до 15 място. Предвидени са още награди за шахматисти – ветерани, юноши и деца.

Турнирът в Слънчев бряг става част от веригата „Балкан Гранд При“ преди 4 години, когато основателите на „Мемориал Кесаровски-Станчев“ решават да възстановят Балканската шахматна федерация. Те са сред учредителите и на най-престижното й състезание –  веригата „Балкан Гранд при“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук