16 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Най-тежкият товар, превозван някога в България тръгва по улиците на Бургас

На пристанище Бургас започна подготовката за транспортирането на един от двата огромни реактора за новата инсталация на Лукойл, които пристигнаха в началото на месеца. За извършване на разтоварващата операцията е било необходимо  използване на два понтона за балансиране на кораба и е разширен пропускателния пункт на пристанището, за да може да премине товара.

Довечера единият от реакторите с тегло 1381  тона ще бъде позициониран на входа на пристанището, а утре сутринта към 5 часа ще потегли към петролната рафинерия Лукойл. Това е най-големият товар, който някога е преминавал през бургаското пристанище.

Модулната платформа е една от най-модерните в момента в света, с която ще бъде превозен товара се управлява дистанционно, обясниха от фирмата по организация на превоза.

Улиците, по които ще премине товара утре сутринта ще бъдат затворени. Вече е демонтирана част от тролейбусната мрежа и някои от светофарните уредби, както е реконструирана и част от пътната мрежа  на някои места по пътя .

Фирмата, извършваща превозването на мегамашините, вече е внесла банкова гаранция от  500 000 лв., която ще бъде използвана в случай на повреждане на инфраструктура по трасето, съобщиха от общината.

Най-тежките товари, минавали някога през територията на България за всички времена, ще бъдат заснети от екип на „Discovery Channel“.

Извънгабаритните колети са предназначени за производство „Хидрокрекинг” на „ЛУКойл Нефтохим” АД.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук