12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Най-често има жертви на трафик от България към Холандия, Германия, Австрия

Лятна академия за доброволци към местните комисии за борба с трафика на хора от цялата страна, ще се проведе и през следващата година, обяви на нарочна пресконференция в Бургас днес вътрешния министър Цветан Цветанов, в качеството си на председател на Национална комисия по трафика на хора. Третата по ред лятна академия ще се състои с финансовата подкрепа на фондация „Ханс Зайдел”, като домакин отново може да е Бургас, чиято местна комисия е сред най-активните в национален мащаб.

         Доброволческата академия е едно от основните събития в рамките на Лятната информационна кампания на Националната комисия за борба с трафика, като през тази година участваха 70 дoброволци от седем български градове. Първият доброволец, получил сертификата си за успешно преминат курс на обучение, бе 15 годишния Мартин Кръстев от Монтана, ученик в местната професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Министър Цветанов поздрави участници в националната доброволческа инициатива, като изтъкна че активността и енергията им са най-важните фактори за да преуспее превантивната кампания сред подрастващите. Според него избрания метод “връстници обучават връстници” е повече от ефективен и благодарение на усилията на подрастващите доброволци България скоро ще излезе от списъка на държавите, генериращи трафик на хора. Цветан Цветанов разказа за впечатленията си от театралната постановка на Местната комисия в Пазарджик, посветена на проблема, като прикани Община Бургас в лицето на кмета Димитър Николов да домакинстват провеждането на спектаклите пред младите хора. Според вътрешния министър държавите, в които най-често има жертви на трафик от България са Холандия, Германия, Австрия и Великобритания, като за последните две страни е характерно, че трафикираните не са със сексуална цел, а деца ползвани за просия. Отчитайки отличния информационен обмен с държавите от Европейския съюз логично е профилирането на държавите, където да се сложи акцент в съвместна работа за противодействие на подобен род престъпни мрежи, заяви още Цветан Цветанов. В случаите, когато се извеждат хора за сексуални услуги, се търсят държави с по-висок стандарт. Възможно е обаче да се касае и за трафикиране с цел трудова експлоатация, като тогава стандарта на държавата не е от съществено значение. 

         Вътрешният министър отбеляза, че предстои провеждането на нов проект по проблемите на трафика, който ще се изпълнява във варненския квартал “Владиславово”, с помощта на Френското посолство. Той ще е насочен към превенция трафика на хора и разпространяване на максимално количество информация сред рисковите групи за да се избегнат случаите на трафик.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук