16.1 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Намалили значително процентът на отпаднали от училище ромски деца

В Регионалния инспекторат по образованието в Бургас ще се проведе среща с директори на училища от областите Бургас, Ямбол и Сливен, които участваха в тригодишния проект на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” по програмата „Намаляване на отпадането на ромските деца от училище“.
Проектът беше подкрепен от Фондация „Америка за България”. Неговата основна цел беше да се намали равнището на отпадане на ромските деца от училище. Дейностите целяха също намаляването на отсъствията от училище, повишаване на успеха на учениците, продължаване на образованието им в средни училища, привличането на ромските родители за участие в училищния живот и в училищните структури на управление.
Проектът създаде и апробира модел, наречен „Включващо интеркултурно обучение“ в над 170 училища в цялата страна. Тойпредлага дълбока промяна в училищната среда и учебния процес чрез: обучение на целия педагогически персонал за работа в мултикултурна среда; въвеждане на интеркултурно образование (в задължителните дисциплини, чрез изучаване на ромската култура в часовете за свободноизбираема подготовка, както и чрез извънкласни дейности.
Резултатите от проекта показват, че благодарение на използването на този модел процентът на преждевременно напусналите училище е намален от 2,5% до 0,68%, което е много по-нисък процент от средния за страната – 1,9%, отчитат от РИО на МОН – Бургас. На работната среща директорите ще се  запознаят с новия двугодишен проект на Център „Амалипе”, финансиран от Тръста за социална алтернатива, който ще се фокусира върху подобряване и засилване на модела „Включващо интеркултурно обучение”.
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук