13.8 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Намалиха туристическия данък в Бургас

 

Туристическият данък да бъде осезаемо намален и тризвездните хотели да бъдат отделени от тези с 4 и 5 звезди, беше прието на днешното заседание на Общинския съвет на Бургас, по предложение на Групата на ГЕРБ. Беше решено хотелите категория  4 и 5 звезди да плащат 1,50 лв. туристически данък, вместо 2 лв., какъвто беше данъка за 2011г.  Хотелите категория  3 звезди ще плащат – 1,20 лв.

Средства за подслон /хотели, мотели, вилни селища и туристически селища/ с категория 1 и 2 звезди  в Бургас ще плащат 0,60 лв. ,  в съставните селища – 0,50 лв.

 

 

 

 Места за настаняване  /пансион, къща, самостоятелни стаи, бунгало, къмпинг, туристическа хижа, туристически учебни центрове и туристическа спалня/ в гр. Бургас и съставните селища – 0,50 лв.“

 

Съгласно разпоредбата на чл. 61с, ал.1 от Закона за местните данъци и такси,  Общинският съвет определя с наредба размера на данъка в граници от 0,20 лв. до 3,00 лв. за всяка нощувка, съобразно населените места в общината и категорията на средствата за подслон и местата за настаняване.

 

Предвид задълбочаващата се икономическа криза в страната и в частност в туристическия бранш, съветниците от ГЕРБ считат, че при определяне размера на туристическия данък за 2011 год. не са отчетени негативните тенденции  за извършващите туристическа дейност. За голяма част от тях данък в приетия  размер се оказал обременяващ и в тази връзка са постъпили многобройни предложения от заинтересовани лица и организации за  намаляване на размера му . Така от групата на ГЕРБ мотивираха предложението си за по-ниски ставки.

 

С настоящето предложение за 2012 год. , освен намаляване на размерите за различните средства за подслон и настаняване, беше прието и отделяне на  тризвездните хотели от по-високо категорийните 4 и 5 звездни,отчитайки и сезонността на работата им в съставните селища. 

 

Отново по предложение на общинските съветници от ГЕРБ в обектите, в които не се извършва търговска или производствена дейност няма да заплащат Такса „Смет”.

Друга промяна, която те предложиха е свързана със сезонните обекти. Преобладаващата част от средствата за подслон и настаняване  на територията на Община-Бургас работят сезонно, по няколко месеца през годината , но съгласно сега действащата наредба заплащат Такса “Смет“ на годишна основа.

 След днешното решение на местния парламент такса битови отпадъци (TБО) следва да се заплаща само за предоставяне на услуга.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук