16.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Намаляват гнездящите птици на Атанасовско езеро

Намаляват гнездещите и зимуващи птици на Атанасовско езеро, но в същото време се увеличава популацията на някои видове гъски, обяви на среща днес Таню Мичев, изготвиял първия План за управление на Атанасовско езеро и ръководител екипа на новия актуализирания план, който предстои да бъде приет. През февруари или март в Бургас ще се състои обществено обсъждане на новия План за управление на Атанасовско езеро и прилещата защитена територия. Природозащитниците смятат, че новият план ще се осланя на стария, изготвен през 2003 г, но много по-работещ и изпозлван.

Атанасовско езеро

Намалянето на едни видове птици за сметка на други, до голяма степен са в резултат на обилните дъждове и повишението на нивото на самото езеро. Процесите обаче са динамични и тепърва предстои да се правят анализират. Минчев каза че новия план, който е стратегия как да се използват природните ресурси и да се опазва биоразнообразието през следващите 10г. Няколко са възможните конфликтни и проблеми в него. Един от най-големите проблеми са наводненията, които от 2010г с особена сила въздействат отрицателно на биоразнообрзието и производствената дейност на сол на Атанасовско езеро, предава „Фокус“.

Валежите тази година са най-много от 1937г насам. За сметка обаче на намалящите гнездещи и зимуващи птици в езерото се наблюдават и нови видове като търноопашати потапници. Те са характерни за ез. Вая. Благодарение на проекта за почистване на обходния канал на езерото тези валежи не са оказали още по-негативно въздействие. До момента са почистени 7км от канала, но остават още 16км . Вторият проблем, който би възникнал е с реализирането на т. нар комплекс Кьошето. Проблем може да възникне според него и с реализацията на отбивката на главния път Бургас-София, който да минава в близост до езерото и създаването на голям пътен възел там. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук