21 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

НАП Бургас: Издавайте касови бележки и няма да има запечатани обекти

Всяка проверка води до трайна промяна в поведението на собствениците и ръст на оборотите

Над 2000 проверки по Южното Черноморие извършиха екипите на НАП Бургас от началото на месец юни. След всяко контролно действие се отчита трайна промяна в поведението на собствениците на заведения и търговски обекти в посока коректно отчитане на оборотите и спазване на данъчните правила. В сравнение с месеците юни и юли на миналата година, установените нарушения са по-малко. Най-честите остават неиздаване на касова бележка и разлика в касовата наличност. Фрапиращите, груби данъчни нарушения също намаляват. От началото на лятото по Южното Черноморие данъчните са запечатали 13 обекта за работа без фискално устройство, както и повторно други шест, заради това, че отново не издават касови бележки. Мярката запечатване на търговски обект за неиздаване на касова бележка от началото на лятото е била наложена над 70 пъти.

„Издавайте касови бележки и няма да има запечатани обекти. Просто е – всяка продажба трябва да се отчита чрез фискалното устройство“, казва директорът на дирекция „Контрол“ в териториалната структура на НАП в Бургас Пенка Жекова. Данъчните отчитат също, че обектите не остават затворени за цялото време, посочено в издадените заповеди за запечатване. Това е така, защото в много от случаите съдът преустановява запечатването, дори и при обекти с фрапиращи данъчни нарушения, като работа без касов апарат, нерегистриран обект. „За нас е важно, че сме приложили закона в пълната му строгост, защото по този начин осигуряваме равнопоставеност и създаваме конкурентна среда. Вярваме, че тези, които укриват обороти, не трябва да имат предимство“, добавя директорът на дирекция „Контрол“ в НАП Бургас Пенка Жекова. Тя допълва, че собствениците на запечатаните обекти ще бъдат подложени и на допълнителни проверки и ревизии като физически лица, ако има съмнения за укрити доходи.

Бургаските данъчни са поставили на 24-часово непрекъснато наблюдение  чрез дистанционната връзка на фискалните устройства с НАП и над 200 високооборотни обекта по Южното Черноморие.  Под непрекъснато наблюдение са и тези обекти, които през активния летен сезон са сменили собствениците си.

От НАП Бургас съобщават и за повишена гражданска активност по отношение на подаване на сигнали за данъчни нарушения.

Засиленият контрол ще продължи през целия активен летен туристически сезон, като НАП Бургас получава и информация от Черноморските общини, на базата на която извършва допълнителни проверки.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук