10.4 C
Бургас
петък, април 19, 2024

НАП затвори 10 търговски обекта в Бургас

Общо 39 търговски обекта, 10 от които само в град Бургас и 29 на територията на областите Бургас, Ямбол и Сливен, са запечатани от териториалната дирекция на НАП Бургас за данъчни нарушения от началото на годината. В цялата страна, също от началото на годината, тази мярка е приложена от Националната агенция за приходите към 180 търговски обекта.

Най-честата причина за запечатването е укриването на оборот (неиздаване  на касова бележка) и несъответствие на наличните пари в касата с отчетените на фискалното устройство. В повечето случаи става дума за магазини, ресторанти и барове, допълват от НАП, като средното време, в което помещенията остават затворени е 2 седмици.

Мярката се прилага в случаите на грубо нарушаване на данъчните закони, включително спрямо търговци, които изобщо нямат касов апарат.  Обектите остават запечатани до плащането на определените с наказателно постановление санкции.  Премахването на стикерите на НАП(вж. снимките)  не по установения ред е престъпление, предупреждават от приходната агенция.

„Новата практика дава осезаеми резултати и действа изключително добре в посока на превенцията. Издаването на касова бележка не е по желание на клиента, а задължение на търговците“, коментира началникът на отдел „Оперативни проверки“ в НАП Бургас Димо Георгиев.

От НАП Бургас допълват, че при повторно нарушение – например неиздаване на фискален бон, търговският обект се запечатва за срок от един месец, независимо от това дали е платено наказателното постановление.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук