11 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

НАСА откри 7 планети с възможни условия за живот

Телескоп на НАСА е открил първата известна система от седем планети с размер приблизително колкото Земята, които са в орбита около една звезда . Три от тези планети със сигурност се намират в обитаемата зона, това е зоната около звездата-майка, когато на скална планета е най-вероятно да има вода в течно състояние. Това са планетите b, c и d на илюстрацията.

Откритието поставя нов рекорд за най-голям брой планети в обитаемата зона,  намерени около една звезда,  извън нашата Слънчева система. На всички тези седем планети може да има вода в течно състояние – от ключово значение за живота, какъвто го познаваме – при подходящи атмосферни условия, но шансовете са най- големи  при трите планети в обитаемата зона.

„Това откритие може да бъде значително парче в пъзела на намиране обитаеми пространства, места, които са благоприятни за живот.  Отговорът на въпроса “ сами ли сме ние “ е основен приоритет на науката и намирането на толкова много планети в обитаемата зона е забележителна стъпка напред към тази цел“, обявиха от НАСА.

Системата се намира на 40 светлинни години (235 трилиона мили) от Земята, което е сравнително близо до нас, в съзвездието Водолей. Тъй като те се намират извън нашата слънчева система, тези планети са научно известни като екзопланети.

Това екзопланетна система се нарича TRAPPIST-1.  Първите три планети са открити още през  май 2016 г.

Въз основа на техните плътности, всички планети в TRAPPIST-1  вероятно са скалисти.

За разлика от нашето Слънце, звездата в системата TRAPPIST-1, е класифицирана като ултра студено  джудже, което означава, че течна вода може да оцелее на планети, обикалящи в непосредствена близост до него, по-близо, отколкото е възможно за планети в нашата Слънчева система. Всички седем планети от TRAPPIST-1 обикалят около  своята звезда по-близо, отколкото Меркурий обикаля около нашето Слънце. Планетите са много близо една до друга и  ако човек е на една от планетите, съседната планета ще се вижда по-голяма от нашата Луна.

Планетите могат също така да бъдат приливно заключени към тяхната звезда, което означава, че една и съща страна на планетата е винаги обърната към звездата, затова всяка страна е или вечен ден или нощ. Това би могло да означава, че те имат модели на климат, напълно за различен от тези на Земята, като силни ветрове и екстремни температурни промени.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук