20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

НАСА ще отглежда босилек и ряпа на Луната

НАСА ще опита да отгледа зеленчуци и билки на Луната, за да види дали хората могат да живеят там. Американската космическа агенция планира да изпрати семена на Луната през 2015 г. в запечатани метални кутии, съдържащи всичко необходимо за разсада. Към десетте семена от босилек и ряпа ще бъдат добавени и около 100 семена от Arabidopsis – малко цъфтящо растение от семейството на зелето и синапа.

Въздухът в запечатаните контейнери трябва да бъде подходящ за повече от пет дни растеж. „Те могат да изследват лунната среда за нас. Ако изпратим растения и те виреят, значи вероятно хората също могат“, заяви говорител на НАСА, пише БГНЕС. Растенията се нуждаят от същите условия, за да живеят, като хората – храна, вода и въздух, и също осигуряват психологическо удобство за хората като парниците в Антарктика и на Международната космическа станция.

НАСА планира да изпрати семената на Луната чрез търговски полет на космически кораб, наречен Moon Express. В момента учените създават екип за изучаване на покълването на растенията, които ще имат маса от само един килограм и ще бъдат засадени на Луната. Водата ще бъде добавяна към семената в модул след кацането и техният растеж ще бъде наблюдаван пет до десет дни в сравнение с контролирани на Земята семена.

Експериментът ще бъде първия по рода си в друг свят и „важна първа стъпка в използването на растенията в подкрепа на човешкия живот“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук