25.4 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Населението в Бургаско се топи, младежите бягат

До началото на месец юни тази година ще имаме нови работещи схеми, насочени към младежите. Средствата, които се отпускат от европейския социален фонд ще бъдат използвани и за схемата Гаранция за младежта. През тази година се очакват и още няколко програми, от които ще се възползват  главно кандидатите за домашни помощници и асистенти. Това обяви в Бургас, министърът на труда и социалната политика, Хасан Адемов.Хасан Адемов

Той разясни подробностите около Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта. По думите му на министъра, през последните няколко години, населението в Бургаско намалявало, като в най-голяма степен това се отнася за младежите. Причините били две – икономическата криза и демографските проблеми, които засягат страната.

В Бургаско живеят малко над 80 000 души на възраст между 15 и 25 години – 9 000 от тях са безработни. Въпреки това безработицата в община Бургас остава по-ниска от средната за страната. Не такова е положението обаче в общините Ямбол и Сливен.

У нас вече работи национален план, който да бори безработицата сред младежите, съобразно  препоръките на Съвета на Европа. До 2020 година ЕС ще отпусне близо 6 млрд. евро  за борба с младежката безработица. С Европейската гаранция за младежта, Съветът препоръчва на държавите-членки да гарантират, че всички млади хора на възраст под 25 години ще получават добро предложение за работа.

През 2014 г. с приоритет ще се финансира обучение и заетост на младежите до 24 г., включително, с основно и по-ниско образование, а също и преждевременно напуснали образователната система, чиято регистрация в бюрата по труда е с продължителност до 4 месеца.

За младежите с висше и средно образование ще се финансира започването на първа работа или стажуване. Адемов  съобщи, че безработицата при хората с висше образование е малка, със средно образование са 45% от младите безробатни, а останалите с начално или без образование. Дуалното  образование пък ще бъде застъпено у нас през следващата година, увери още социалният министър.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук