13.2 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

НАТО събра млади учени в Созопол

Близо 100 учени от 22 страни взеха участие в четвъртото издание на научния форум „Школа на НАТО”,който традиционно се провежда в Созопол.

Темата, която събра млади учени, проподаватели и студенти бе “Nanoscience Advances in CBRN Agents Detection, Information and Energy Security. nato1Участниците споделиха научен опит и нови разработки в основата на които бе енергийната и информационна сигурност на глобалния свят.

14 лектори от 12 страни (САЩ, България, Испания, Италия, Беларус, Гърция, Канада, Румъния, Македония, Германия, Молдова, Португалия) представиха доклади на теми свързани с нови нанотехнологични разработки в различни области на сигурността. Темата за нанотехнологиите в областта на химични, биологични, радиологични и ядрени агенти, енергийната и информационна сигурност бе сред най- дискутираната сред най- младите участници в научния форум. Около 60 млади участници . от Украйна, Египет, Албания, Армения, Хърватска, Чехия, Унгария, Алжир и др. имаха възможност да споделят свои идеи и да обменят опит с колеги, както и да придобият нови знания по една от най- важните теми в глобалния свят.

nato2Българската наука в областта на нанотехнологиите беше представена от лекторите проф. Петков и проф. Доряна Малиновска от Българска академия на науките, а сред младите участници имаше представители на Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Българска академия на науките, Технически университет – София.

Представителите на международната научна общност, взели участие в четвъртото издание Школа на НАТО ще получат специален наръчник с всички изнесени доклади и презентации по време на форума.Те си тръгнаха от Созопол с много нови приятели и чудесни впечатления от града. Младите учени успяха да разгледат Созопол и да се запознаят с богатата история на древния град.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук