11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Наум Шопов представя биографична книга в рамките на „Културните салони“

На  17 април  стартира Международно издание на пролетните  Културни салони – Гранд Хотел Поморие.  Петзвездният комплекс посрещна величия, както от родното изкуство и култура, така и от Турция, Русия, Македония и Сърбия.Специален гост на Културните салони е самият Наум Шопов – един от най – мъдрите хора в българската култура. Великият кино и театрален актьор прие с удоволствие възможността да се срещне с родната публика и заедно с Георги Тошев да представи своята   автобиографична книга „Личен разговор”, както и филм за живота му. Събитието ще се проведе в Културен Център – Морско Казино – Бургас, в зала Георги Баев, на 19 април от 18.00 часа с любезната съдействие на Община Поморие.

Всички очакват с нетърпение големия актьор Наум Шопов да се появи за първи път на сцена след здравословните проблеми, които имаше в навечерието на своята 80-годишнина през 2010 година.

Преди 2 години премиерата на книгата беше отложена в Народния театър „Иван Вазов” заради здравословното състояние на актьора. Закъснялата премиера на книгата ще бъде съпътствана и от прожекция на документалния филм „Личен разговор” на журналиста Георги Тошев и продуцента Румяна Цанчева.

„Личен разговор” е първият пълнометражен документален филм, направен за големия актьор, в който Наум Шопов си позволява да бъде поразително откровен. Пред Георги Тошев той споделя истории, които по-късно, оказва се, дори децата му не са чували.

Заедно с автобиографичната книга подреждат пъзела от невероятния, изпълнен с обрати и приключения живот. Кой и как погубва бащата на актьора, защо гонят Наум и съпругата му актрисата Невена Симеонова от софийска сцена, как се намесва Тодор Живков в тази история и защо актьорът предпочита компанията на самотата….

„Наум е човек, който умее да се радва – на живота и на другите. Той е личност, която трудно се отказва от мисията си в изкуството. Всъщност след съвместната ни работа разбрах, че Наум е достъпен, сърдечен, но и лесно четим от другите. Той има собствен свят, в който , ако те допусне, се чувстваш избран”, казва журналистът Георги Тошев за срещата си с големия актьор.

Георги Тошев чака своя личен разговор с Наум Шопов 14 години. Точно преди толкова, като журналист във вестник „24 часа“, той моли актьора за интервю. Наум любезно му отказва, а Георги избира да чака колкото е необходимо, вместо да напише текст, скалъпен по други текстове: „Истината е, че Наум Шопов в своята над 50-годишна кариера е дал официално 12 интервюта. Питал съм го и той ми е казвал – 12 са. Всички други са измислени…“.

Георги Тошев разказва: „Във филма той признава за моментите, в които е прекалявал с чашката, за моментите, в които животът му се е струвал безсмислен. Той твърди, че неговият живот не е интересен и затова не го споделя с медиите. А неговият живот е филм. Не само защото се ражда буквално в ложата на театъра в Стара Загора, всичко, което се случва с баща му, който изчезва, връща се от Белене, Наум, който работи в мина, зачеркнатата му биография от ВИТИЗ… Той е приет на едно от първите места, след това е зачеркнат от списъка. Теб те приемат, ти си виждаш името и после те зачеркват. Наум ме допуска много навътре. Той ми признава как на 18 години взима съдбовното решение да няма приятели. И го удържа и до днес. Защото на 18 години е наранен от най-близкия си приятел“.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук