11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

НАФТСО със сигнал срещу скандална поръчка на НОИ

Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана (НАФТСО) пуснаха сигнал в Териториално поделение на Националния осигурителен институт в Бургас срещу обявена от тях обществена поръчка. Тя касае осигуряване на невъоръжена охрана и СОТ на административната сграда на НОИ в Бургас и СОТ във филиала в град Поморие. В обществената поръчка е заложена цена от 55 000 лева при сключване за двугодишен договор. Като е посочено условие за спечелване на конкурса – „най-ниска цена“.

Прогнозната цена за изпълнение, която е заложена в поръчката, нарушава регламентираните от българското законодателство и Главна иснпекция по труда условия за полагане на труд и на заплащане при осъществяване на охранителната дейност. Обявената цена не позволява поръчката да бъде изпълнена съгласно закона. При изпълнение на поръчката от петима охранители например, за срок от 24 месеца възнаграждението на един охранител на месец излиза 458,33 лева. При минимална работна заплата от 380 лева за 2015 година, доплащане от 76,06 лева за клас, нощен труд и други, брутната работна заплата става 456,06 лева. Осигуровките за работодателя са в размер на 81,63 лева на месец. Така общият месечен разход за един охранител става 537,69 лева. Цената е доста над заложената в обществената поръчка. В нея дори не са посочени разходи за облекло, стопански разходи и услугата – охрана със СОТ на два обекта.

„Излиза, че ако фирма се яви на този търг, тя не само, че не трябва да спазва законодателството, за да изпълни финансовите параметри, но и ще търпи загуби“, коментираха от НАФТСО. Оттам са поискали офертата да бъде преразгледана от НОИ.

„Цената е утвърдена от централата ни в София. Ако някой не го устойва, да не участва в обществената поръчка. В случай, че не се яви кандидат, ще бъде обявена нова процедура“, коментира шефът на ТП на НОИ Бургас Енчо Жеков.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук