13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Национален референдум срещу продажбата на земя на чужденци поискаха на протест в Бургас

Участниците в протеста се събраха в центъра на Бургас и спряха движението за половин час  с призиви гражданите да подкрепят  каузата им. Те раздадоха  1500 информационни листовки, в които се посочва, че от 1992 година всеки чужденец може да закупи земя в България, като просто регистрира фирма тук.

Протестиращите заявиха, че през 2005 г. без допитване до народа и под натиска на трима посланици от САЩ, Израел и Турция, българският парламент променя Конституцията, разрешавайки на европейски и други граждани и фирми да купуват свободно земя в България.

Те настояват да се проведе национален референдум срещу продажбата на българска земя на чужденци и настояват до Коледа парламентът да приеме всички законови промени, които да направят невъзможно безразборното изкупуване на българска земя от чужденци и местни спекуланти.

Протестиращите настояват още да се възстанови чл.22, ал.1 от Конституцията на България, приета от 7-мото Велико народно събрание, а именно: „Чужденците и чуждестранните юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя, освен при наследяване по закон. В този случай, те следва да прехвърлят собствеността си.“

Участниците в протеста посочиха още, че основната част от българската земя в момента е в ръцете на спекуланти- акционерни дружества и фондове, които не я обработват, а е разиграват с акции на фондовата борса. Чужди компании, изкупуват земята чрез български фирми или поставени лица. В същото време в България няма нито един механизъм за насърчаване и защита на дребния производител.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук