17.6 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Национален турнир по авиомоделизъм- през уикенда в Несебър

В  събота  и неделя – 3 и 4 септември  в Несебър ще се проведе за пети пореден път уникално за страната спортно състезание – Национален открит турнир по авиомоделизъм и авиошоу- Хидрокупа „Несебър“ 2011. Това е първата и единствена у нас спортна проява от подобен вид  за радиоуправляеми  моторни модели на самолети-хидроплани и  хидрохеликоптери, които излитат и кацат на водна повърхност, подобно на своите прототипи-водосамолети.

       hidrokupa_nesebar_1.JPG  Националното състезание се провежда  за 5 път в цялата 60-годишна история на авиомоделния спорт в България. Първият турнир-„Хидрокупа“ 2007 г., беше организиран и проведен също от моделистите на територията на Община Несебър. Инициативата за създаването в България на официални състезания за модели на хидросамолети и хидрохеликоптери, бе подета няколко години по-рано  от Спортен моделклуб – Несебър  с председател на УС на Клуба д-р Стойчо Шишков. Понастоящем Националния турнир „Хидрокупа „Несебър“ е включен в Държавния спортен календар на Българската федерация по авиомоделизъм и МС със статут на държавно първенство с международно участие през всички предходни години.   

Радиоуправляемите модели на самолети са сложни  технологични машини, съчетание от различни компоненти на механиката, ДВГ  и радиоелектрониката. Авиомоделизмът и моделите на самолети и хеликоптери изискват сериозни инвестиции от страна на техните притежатели. Един обикновен средно голям авиомодел с всичко необходимо за полет и поддръжка често струва  повече от 1000 лв. Стойността на по-добрите модели, с качествени двигатели и радиоапаратури, често надхвърля неколкократно цитираната сума. Авиомоделистите-пилоти трябва да са отговорни личности, а дисциплината и точността да са техни отличителни черти. Всъщност авиомоделизмът е сложно съчетание между спорт и изкуство, защото не само самостоятелната изработка на летящ модел, но и самото му управление, изискват тънкото им владеене.

Организаторите на Хидрокупа „Несебър“ 2010 канят всички граждани, моделисти и фенове на авиацията и на техническите спортове  от Община Несебър, региона и страната на откриването на състезанието  на 3 септември, събота от 9.00 ч. , на Хидрополигона на Спортния моделклуб на южния бряг на язовир „Порой“ /Оризарски /.

Посоките към турнира ще бъдат обозначени с табели „АВИОШОУ“.

hidro_kupa.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук