14.3 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Национален фолклорен фестивал „Хоро край морето” ще се проведе в Царево

Първи национален фолклорен фестивал „Хоро край морето” ще се проведе на 8 юни в Царево. Целта на проявата е творческа изява на любителските фолклорни клубове и популяризиране на народното фолклорно наследство. Фестивалът не е със състезателен характер.

Организатори на надиграването са Община Царево, НЧ „Г.Кондолов – 1914” – гр.Царево и Фолклорен танцов клуб “Иглика” Царево. Фестивала се провежда под патронажа на Кмета на Община Царево  инж.Г.Лапчев  и под мотото на Арт-фестивала „ОГЪН И МОРЕ”, който се провежда през целия месец юни в общината.

Право на участие имат любителските танцови фолклорни групи или клубове, изучаващи български народни хора. Ограничения на възрастта няма. Условието е участниците да не са професионалисти. Не се изисква танцьорите да са облечени във фолклорни костюми (облеклото за представянето е по желание на участниците).

По време на фестивала групите се представят с две хора по свой избор, с времетраене до 6 мин.  двете, като е препоръчително едното от хората да бъде от региона на групата. Всеки клуб подготвя кратко резюме, в което представя своето населено място, своята дългогодишна история, постигнати успехи,  получени награди, участия. Изискванията за музикалния съпровод са той да бъде осигурен на CD. Не се толерира представяне с жива музика!

Между сценичните изяви на групите, пред сцената всички участници играят заедно по едно хоро от различните фолклорни области: Северняшка област- Черкезко хоро; Тракийска област -Трите пъти; Добруджанска област – Сборенка; Шопска област – Петрунино и Пиринска област –Джангурица.

Фестивалът ще бъде открит официално в 17:30 часа на 8 юни, тогава ще се обявят и групите. Над 16 от най-популярните клубове по народни танци от страната ще представят своята цветна програма. Общо над 400 са участниците от всички клубове, дали заявка за участие. Весело настроение, масово танцуване с публиката ни очакват на 8 юни в Царево.Елате и се потопете в магията на хорото.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук