18.8 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Наше момче покори Аконкагуа

Бургазлия покори най-високия връх в Южна Америка – 6962-метровия Аконкагуа. Митко Костов и неговите спътници се пребориха със стихиите в Андите и прославиха родината ни. С гордост българинът развя флага на страната ни, както и знамето на Бургас, пише bulgariaatlanta.com.

Аконкагуа е най-високият връх в кариерата на Димитър Костов и сбъдната мечта за него. Катерачът от години се надява да излезе извън пределите на Европа и да се качи на най-високите световни върхове.

Димитър и неговите трима спътници срещат трудности още преди началото на експедицията. Аклиматизацията не върви план, но въпреки това бързо стъпва на краката си с помощта на местния лекар.

И така приключението започва. На 10 февруари групата потегля към първия височинен лагер, намиращ се на 5380 м. На следващия ден те бавно се приближават към върха и вече са на 6000 м височина. Така на 12-ти февруари в 6 часа сутринта катерачите атакуват Аконкагуа. Дамата ентусиаст, която до този момент върви рамо до рамо с мъжете, не успява да завърши прехода и се връща в лагера. Нейните спътници обаче продължават битката с природните стихии, не се предават пред препятствията и така в 15.30 часа стигат крайната си цел – Аконкагуа.

Не по-малко изпитания среща групата и по обратния път. Един от катерачите е на предела на силите си. През цялото време спътниците поддържат духа му и така с общи усилия в 21 часа смелчаците пристигат в лагера.

„Чувството да погледнеш света от толкова високо е невероятно, сякаш си птица. А и панорамата оттам е невероятно красива”, сподели Димитър Костов пред дни след успешния край на експедицията. През цялото време една мисъл крепи Димитър – той с цялото си сърце се е надявал да издържи докрай и да не разочарова хората, които са повярвали в него. И успява…

„На моменти вятърът беше доста силен и имаше опасност да ме събори, това беше доста притеснително. Но желанието да се кача беше толкова силно, че нищо друго не ме впечатляваше”, разказва Димитър.

Сега катерачът си дава заслужена почивка. Още не е мислил за нови върхове, но е категоричен, че походите му няма да спрат да тук.

Димитър Костов живее в Бургас. Той е бивш военен, а в момента работи за Областната администрация в черноморския град. От малък е влюбен в планината и не спира да катери – първо родните, а след това и европейски върхове. През 2006 г успешно покорява Монблан /4810 м/, а през 2014 изкачва и най-високия връх в Европа – Елбрус /5642 м/.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук