12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

На вниманието на бургазлии: Черноморска метео прогноза за октомври

Средните денонощни температури през октомври ще се понижат чувствително, съобщават от община Бургас. Мъглите стават все по-характерно явление. Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване се образуват първите есенни слани. Увеличава се броят на мрачните и дъждовни дни. Средно броят на мрачните дни през месеца е от 6 до 9. Слънчевото греене намалява до около 160 часа.

времето

Поради сравнително високата температура на морската вода, температурите на въздуха по Черноморието са по-високи, а вероятността за образуване на слани – малка. Средните месечни температури в Източна България са между 11 и 15˚С, т.е. средно с 4-5 градуса по-ниски от септемврийските. Средните месечни суми на валежите са между 30 и 60 л./кв.м., само в най-югоизточните райони до 90-95 л./кв.м. Тази година през октомври се очаква средната месечна температура и месечната сума на валежите да бъдат около нормата. Началото на месеца ще бъде слънчево и сравнително топло, но на 2-ри от изток-североизток ще проникне по-хладен въздух. Облачността ще е променлива и на места ще има слаби краткотрайни валежи. През последните дни от десетдневието температурите слабо ще се повишат.

През второто десетдневие времето ще бъде динамично. Около 12-13-ти и около 16-ти с най-голяма вероятност при преминаване на атмосферни смущения ще има условия за валежи и усилване на вятъра. Температурите ще са около нормалните. През третото десетдневие динамичното време ще се задържи, но сутрин ще е с условия често да бъде мъгливо. Температурите ще бъдат близки до нормалните за месеца. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 22° и 27°, а най-ниските – между минус 1° и плюс 4°. Денят продължава да намалява – от 11 часа и 45 минути на 1-ви октомври до 10 часа и 22 минути на 31-ви.

Пълнолунието е на 8-ми, а Новолунието на 24-ти октомври. На 23-ти октомври Слънцето навлиза в знака Скорпион. На 26-ти октомври в 04:00 часа се слага край на лятното часово време и се преминава към зимното / в 04:00 часа става 03:00 часа/.Пълно лунно затъмнение може да се наблюдава на 8-ми в 13 часа и 55 минути, а частично слънчево затъмнение – в 00 часа и 45 минути.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук