13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

На вниманието на избирателите!

Изборният ден ще започне точно в 7.00 часа на 26 март. Гласуването ще продължи до 20.00 часа. Всички граждани могат да гласуват с лична карта или Зелен паспорт за лицата, родени до края на декември 1931 година.

Осигурена е и възможност за гласуване с удостоверение по образец от Министерство на вътрешните работи, което се издава само за гласуване. Такова удостоверение може да бъде получено и в деня на изборите от 1-во Районно управление на полицията в Бургас /Паспортна служба/.

Правото на вот не може да бъде упражнено с предоставен задграничен паспорт или шофьорска книжка. Всеки може сам да провери в коя секция може да гласува, чрез проверка по Единен граждански номер /ЕГН/ в официалния сайт на Гражданска регистрация и административно обслужване /ГРАО/. Ако смятате, че не трябва да сте в секцията, която показва справката, позвънете на тел. 056/ 907 526.

Право да гласуват в секция по свой избор имат лицата с увреждания, ученици и студенти срещу заверена студентска/ученическа книжка. При гласуването тези лица попълват декларация, че няма да гласуват на друго място.

Как да гласуваме?

Намерете секцията, в която трябва да гласувате. Членовете на Секционната избирателна комисия /СИК/ трябва да ви намерят в избирателния списък. След това да ви дадат празна бюлетина, която да откъснат пред вас. Ако името ви не фигурира в списъка на СИК, обърнете съм към Районната избирателна комисия.

Със син химикал, знак Х или V, първо избирате отляво квадратче с номер, а после, ако желаете, отдясно – кръгче с номерче. Квадратчетата са политическата партия/коалиция, кръгчетата са лица-кандидати. СГЪНЕТЕ бюлетината още в кабинката.

От РИК предупреждават:
НЕ разгъвайте бюлетината като излезете от кабинката.
НЕ снимайте бюлетината.
НЕ я пускайте в урната, преди да са ви сложили втори печат.
НЕ напускайте изборното помещение, преди да се подпишете в избирателния списък.

Ако сгрешите, имате право да върнете сгрешената бюлетина и да ви дадат друга само веднъж.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук