14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

На Ивановден изкъпаха зетьовете в Кошарица

Всяка година на Ивановден в несебърското село Кошарица къпят своите млади зетьове и кандидат женихи в селския гьол. Днес  тъпани и гайди събраха на площада цялото село за атрактивния народен обичай, който се изпълнява за късмет, здраве и берекет.

Веселбата започва от местната кръчма, където хорото води младоженец сключил брак през отминалата година. Мераклиите за къпане, задължително се почерпват в кръчмата, за да се сгреят, тъй като обикновено температурите на водата са ниски. До местния вир, който на практика е гьол напълнен с питейна вода, се стига с хоро и под ритъма на гайдите. А в студената вода тази година бяха изкъпани  кмета и местния свещеник.

„Никой не се е разболял от това къпане. Няма такъв регистриран случай в Кошарица някой да се е разболял след къпането. Напротив, все повече сме живи и здрави.”, сподели кметът на Кошарица Павел Павлов.

 

Същинското къпане във вира идва след ритуална гонитба на младоженеца от ергените и комично сапунисване за здраве. Традицията повелява, че със зетьовците във водата трябва да се потопят и помощниците му.

„Чувстванем се изкъпан, пречистен от старата година от лоши помисли и грешки и съм готов за посрещането на новата 2014-та година.”, каза пред екипа ни младоженецът Димитър Камиларов

 

Мокрото хоро е задължително, дори когато във водата има лед. Защото според поверието колкото е по-студена водата на Ивановден, толкова по-здрави ще бъдат през годината.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук