9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

На Никулден с паламуд

Никулден наближава, а с него и голямото търсене на риба за празничната трапеза. Тази година рибарите казват, че паламудът ще измести шарана на празничната трапеза. Препълнени мрежи зарадваха рибарите ни в Черно море през последния месец.

„Излизам за риба повече от 2 десетилетия и не помня да сме имали в наши води подобно изобилие от лефер, чернокоп, паламуд. По-старите рибари ми разказват, че преди около 45 години се случил такъв благодат“, разказа морският вълк Виктор Лучиянов пред „Стандарт“.

През последните години най-вкусните риби станаха кът и цените им полетяха нагоре. Сега паламудът, който до тази есен се продаваше между 15-20 лв. килото, падна до 4 лв. При последния улов пък закова 12 лв. Старите рибари разказват, че от 1968 г. морето не е давало толкова много риба. Освен с паламуд, рибарите пълнят мрежи и с вкусен чернокоп, който още държи рекордно ниска цена от 4 лв. за килограм.

„Не можем да се оплачем този сезон, морето завря от паламуд и чернокоп. Една лодка вадеше по 400-450 кг на курс. Това е истински рекорд. Толкова риба в Черно море е нямало поне от 40 години“, потриват доволно ръце рибарите на Ченгене скеле, където е една от най-големите борси за морски твари.

Ранните клиенти на рибната борса във Варна купуват по 3 кила поне всяка сутрин от пресния улов. В момента дребният чернокоп върви по 4 лева, леферът – 7 лева, карагьоз – 6 лева. Пълно е с прясна акула – по 8 лева на килограм. Цената на шарана не е вдигана от месец май, а продавачите смятат, че ще падне за празника, защото народът полудя по пресния морски улов.

Леферът в Бургас пък счупи всички рекорди по скъпотия. Деликатесната риба се продава за 30 лв. килото и задмина дори сьомгата, която традиционно държи първо място в ценовата листа. „Много се търси пресен лефер, а уловът в момента е нищожен, затова и цената е толкова висока“, обясниха търговци на рибната борса „Краснодар“ в Бургас. Единствен конкурент на лефера по скъпотия е калканът. В момента морските вълци вадят с мрежи предимно попчета и сафрид, които продават за 7 лв. На рибните борси в Бургас от пресните риби най-евтин е толстолобът, който се харчи само за 3 лв. килото. Замразената скумрия пък държи средна цена от 6 лв.

В Балчик има три версии, с които рибарите си обясняват богатия улов. Едната е, че високата вълна през март е докарала рибата, защото е обогатила водата с кислород и така е имало планктон за малките видове, които пък са довели хищниците след себе си. Другата версия гласи, че горещото лято в Мраморно и Средиземно море е прогонило рибата към по-затвореното Черно море, където тя е търсила нормални температури за живота си.

Турските рибари обаче имат и друга теза. Според тях причината за много морски твари това лято е в демонтаж на силни сонари.

„Колеги от турската страна на Черно море разказаха, че в годините на Студената война на входа на Босфора са били монтирани мощни сонари, за да следят за подводници. Именно със силното излъчване на звукови сигнали сонарите гонели рибата и тя не влизала в Черно море, но тази година са били демонтирани“, разказват моряците. Според тях комшийските въдичари съобщили, че леферът, чернокопът и паламудът влизат през Босфора в Черно море през юли и август, вместо през обичайните месеци от април до началото на юни.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук