11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

На училище: Сменят народната топка със сиртаки!

Хорото и ръченицата стават задължителни в училище. Още от първи клас децата задължително ще учат по два народни танца. До края на средното си образование всеки трябва да е усвоил стъпките на 22 хора. Това предвиждат работните варианти на новите учебни програми за предмета „физическо възпитание и спорт“, публикувани от просветното министерство. Това съобщава в. „Сега”.

И в момента народните танци присъстват в програмите по физическо, но само в допълнителните ядра, т.е. преподават се по желание. Занапред те ще станат задължително учебно съдържание, посочва изданието.

Според новите планове първолаците ще се учат да танцуват „Боряно, Борянкe“ и ръченична стъпка на място. Второкласниците трябва да усвоят в края на годината Кулско хоро и Омуртагско хоро. Учениците от 3-ти клас ще тропат Самоковско и Джиновско хоро, а от четвърти клас – Седенчица и известното Дунавско хоро, което по традиция звучи по Нова година. За петокласниците са избрани Право тракийско хоро и Тракийска ръченица, за шестокласниците – Малешевско хоро (само едно), а за седмокласниците – Пайдушка тройка и Добруджанска ръка. Нататък танците продължават да се усложняват. Осмокласниците ще усвояват Пайдушка четворка и хоро, специфично за техния регион.

Според сегашните програми по физическо възпитание и спорт между 9-и и 12-и клас фолклорните танци изпадат дори като възможност за допълнителни часове. Според новите програми обаче и по-големите ученици ще продължат задължително с хората – от Шопско и Македонско, Охридско и Дайчово до Ганкино (Копаница) в последния клас. Десетокласниците ще учат наред с „Елено моме“ и гръцко сиртаки.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук