11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

На 56 години – отново на училище

Бургаският строителен техникум единствен в страната предлага едногодишна програма за обучение на възрастни

И на 56 години не е късно отново да влезеш в класната стая. Това доказва Владимир Владимиров, който е един от тазгодишните „възрастни“ ученици на бургаския Строителен техникум в Бургас. Мъжът е собственик на строителна фирма. И идва да учи тук чак от Перник. Защото се оказва, че обучението е уникално за страната, тъй като се предлага само в Бургас.

„Завърших през 1979 година. Сега дори бетоните са различни, за компютърните технологии да не говорим“, смята Владимир. Той е убеден, че човек постоянно трябва да се обучава, иначе изпада от пазара на труда и конкуренцията го изяжда. „Отдавна исках да повиша квалификацията си, търсих в цялата страна, но се оказа, че само Строителеният техникум в Бурга предлага обучението, което е най-удачно“, споделя той. „Първо бях притеснен заради годините, но всички учители са много внимателни и се отнасят прекрасно“, добавя Владимир.

Най-възрастният ученик в училището има собствена строителна фирма от 1992 г. Близо 40 години работи в строителството, изпълнява важни инфраструктурни обекти, предимно в столицата.  Признава, че гледа работниците си в ръцете и иска да не отстъпва на младите. Затова сега учи и AutoCAD (компютърна програма за чертане), нещо, за което през 1979 година не се е чувало.

ПГСАГ „Кольо Фичето“ работи по рамкова програма на Министерството на образованието, за придобиване на Трета професионално-квалификационна степен. Курсът трае година и е на принципа на индивидуалното обучение, или на малки групи. За да го започнеш, трябва само диплома за средно образование и 6 месеца стаж в сферата на строителството.

4ertaneУчениците идват на консултации, когато им е удобно, а след това държат изпити. Учат 25 предмета, включително и чужд език. Имат и практически занятия. После държат изпити, а след една година придобиват свидетелство за професионална квалификация за строителен техник. Същото получават и абитуриентите, завършващи Строителния, но след 5 години учене.  Има и курс за Втора професионално-квалификационна степен – за работник. Напр. зидар, мазач. Тя се придобива след основно образование. Повечето гимназии в страната предлагат двугодишен задочен курс, но той не устройва работещите. Затова интересът към програмата на бургаския техникум е много голям.

„Владимир учи много сериозно. Ето, днес е на изпити, след това взима консултации. Възрастните ученици са много  мотивирани“, обяснява Дора Захариева, главен учител по професионално образование. Тя е класен ръководител на всички „възрастни“ ученици. Но Владимир не е най-възрастният от тях. Наскоро се дипломирал и строител от Царево, навършил 60-те. Той бил изключително старателен, дошъл дори прясно опериран. Имало и такива, които даже не знаели откъде се включва компютъра, но вече уверено чертаят с AutoCAD.

Повечето от обучаемите са мъже, а средната им възраст  е 30-35 години. Много от строителните фирми заплащат обучението на своите работници, които владеят строителни умения, но нямат документ. Гимназията прави и т.нар. „валидиране“ – ако имаш умения, но нямаш диплома, можеш да я придобиеш за част от професията или за цялата професия.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук