11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Недялко Йорданов представя Кирил Ганев

С още едно представяне от Недялко Йорданов продължава литературната програма на Бургас тази седмица. Авторът този път е Кирил Ганев, а творбата, чиято премиера ще се състои на 15 декември /четвъртък/, от 18:00 часа в Културен център „Морско казино“, зала „Петя Дубарова“, е романът „Покойниците“.

Недялко Йорданов споделя: „Когато прочетох „Покойниците“ на това двайсетгодишно момче, останах потресен. Беше толкова тъжна и толкова истинска книга. И, разбира се, невъзможна за публикуване. Не само като технология – млад автор можеше да се надява на първа книга, като чака поне седем-осем години – но и като тематика. Къде ти по онова време такава безнадеждност“.

Кирил Ганев е белетрист и поет, роден в Бургас, написал множество повести и романи, неиздадени на времето, поради това, че не влизат в рамките на идеологическите изисквания. Успял да издаде една книга с разкази, огромна част от творчеството му остава непозната за широкия кръг читатели. С трудна съдба и чест клиент на милицията, поради липса на всякакви задръжки в изказванията си, авторът прекарва набеден няколко години в затвора, а по-късно бива изпратен и в психиатрията в Раднево, където са му направени серия електрошокове. Оттогава той не може да напише нито ред.

Издаването на четири от повестите на Кирил Ганев, както и на неговия някогашен дневник, е събитие за литературния живот не само на Бургас – то е един документ за едно отминало време.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук