19.3 C
Бургас
вторник, юни 18, 2024

Нека заедно „Да сътворим духа на храма“

Благотворителен концерт за набиране на средства за възстановяване на Спасо – Преображенския събор в Болград (Украйна), организира Инициативен комитет „Да възродим духа на храма“ с любезното съдействие на Община Бургас на 5 май от 19 часа в Дома на нефтохимика в Бургас.
Това е третият под ред благотворителен концерт за спасяването на храма на първите български преселници в Бесарабия.
На 26 януари 2012 г. избухна пожар в Българската светиня в Украйна. Пред очите на стотици жители на гр. Болград изгоря куполът на катедралата. Спасителната служба и военните успяват да изнесат иконите. Потушаването на пожара продължи повече от 10 часа с участието на пожарни екипи и от съседните градове. Причините за възникване на пожара все още не са изяснени.
Спасо-Преображенският събор, паметник на културата, е построен с труда и средствата на българските преселници в края на 18-ти и в началото на 19-ти век. Църквата е осветена на 29 октомври 1838 г. и тази дата става неин храмов празник.
Съборът е светиня не само за бесарабските българи. През 1938 г. в България тържествено е отбелязана 100-годишнината на храма. Тогава се ражда идеята денят на освещаването на храма 29 октомври (16-и по стар стил) да бъде Ден на бесарабските българи. С този акт се отдава дължимото на тази общност, която е участвала в борбите за национално и културно възраждане на българския народ, и в строителството на Нова България след Освобождението през 1978 година.
Първият концерт под мотото „Да възродим духа на Храма“ се проведе на 20 април в гр. Пловдив. Тогава редица артисти и творчески формации се включиха в благотворителната акция.
Радостина Йовкова-Иванова, Организатор на концерта в Бургас заяви: „Аз и мои колеги – певци от различни жанрове – сме съпричастни на каузата да се възстанови този български храм. Ние не можем да помогнем със собствени средства, но решихме, че пеейки и привличайки свои колеги за участие в благотворителни концерти в родните си градове, бихме могли да бъдем полезни. С тази инициатива искаме да покажем на нашите сънародници, които живеят извън пределите на България, но милеят за Родината, че ги чувстваме свои и могат да разчитат на нас. Започна серията от концерти. Предстоят изложби, търгове. Няма съмнение, че ще постигнем успех и още повече хора ще се присъединят към нас. Отворени сме за всички желаещи да помогнат”.
На 5 май 2012 г. от 19:00 ч. в Културен дом на нефтохимика, с цена на билета 5 лв., ще се проведе третият по ред в страната благотворителен концерт.
Присъдиниха към каузата и приеха поканата да участват благотворителния концерт. Това са ПФА „Странджа“; Група „Горещ пясък“, Рафи; Петте сезона; Клуб за спортни танци „Бургас 75“; бургаският контратенор Димитър Арнаудов; „Prima choir“; Стоян Ганчев; Клуб „Сезони“; Ивайло Михайлов – тенор и солист на Държавната опера в гр. Пловдив; Радостина Йовкова-Иванова, солист на НФА „Филип Кутев“; Трио „Жарава“; Танцова формация „Земляци“.
Водещите ще са Райна Манджукова, журналист и Радостина Йовкова-Иванова, солист на НФА „Филип Кутев“.
Сметки, по които могат да се превеждат пари в лева, евро и щатски долари:
Банка ДСК – Клон Дондуков.
Получател: ИКВСПС (Инициативен Комитет за Възраждане на Свято-Преображенския Събор); IBAN: BG57STSA93000020206880; BIC: STSABGSF.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук