13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Нека помогнем! Включете се и вие

Как инвестицията на лично време в общественозначим проблем може да бъде успешна както за самия теб, така и за цялото общество? Отговор на този въпрос се опитва да даде най-новата платформа на Фабриката за идеи – Предизвикателство за социална промяна (changeis.bg). Предизвикателството се обръща към млади хора от цялата страна, готови да попаднат в съвсем неочаквана среда и да получат приключенска мисия за решаването на общественозначим проблем.деца

Точно в полунощ на 11-ти април (петък) в пет български града – София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора, стартира първото българско Предизвикателство за социална промянаМоделът е в основата на така нареченото социално предприемачество, особено популярно по света през последните години.

Как ще протече първото българско Предизвикателство за социална промяна?

Желаещите да участват се регистрират екипно (екип са най-малко двама души без ограничение в крайния им брой) чрез предварително записване на уеб адрес changeis.bg/challenge. Всеки екип избира град и една от 7-те теми – (1) граждани и администрация, (2) бедност, (3) корупция, (4) околна и градска среда, (5) младежка заетост, (6) работа с общности, (7) достъп до култура. След като е избрал град и тема (т.е. обществена сфера, в решаването на чиито проблеми би искал да участва), екипът прави кратко описание на мотивацията си за участие и отговаря на няколко въпроса. С това регистрацията приключва.

Крайният срок за регистриране е 8-ми април.

На 11-ти април, малко преди полунощ, всеки регистриран екип пристига на посочен адрес, за да получи своята “Мисия за социална промяна”. Тя трябва да бъде изпълнена в следващите три дни. Макар и напълно различни една от друга, всички мисии отговарят на общи критерии – (1) отиди в сърцето на проблема, (2) мисли!, (3) мобилизирай нестандартните си идеи, (4) създай новаторско, реалистично и приложимо решение в рамките на 72 часа, (5) представи своята идея пред публика, готова да помогне с нейната реализация.

Предизвикателството приключва, когато всеки отбор представи своята идея пред жури от обществени, неправителствени и бизнес организации. Журито избира между три и пет проекта, които да участват в Changemaker’s Academy (Академия за социална промяна), която ще се случи през май, юни и септември на различни места в България с лектори от цял свят. Предизвикателството за социална промяна – оригинална концепция на Фабриката за идеи, ще срещне желаещите да бъдат социални преприемачи с възможността да се превърнат в такива. Организаторите ще посредничат между участниците и потенциалните инвеститори в добрите им идеи – донорски организации и частни компании.

Фабрика за идеи

е българска организация с дейност в сферата на социалните иновации и предприемачество. Благодарение на богатия си международен опит, екипът на Фабриката популяризира концепцията за социално предприемачество у нас и подкрепя първите проекти, свързани с него. “Звучи абстрактно, но не е. Чудесни примери за социални иновации са dobratorba* (дóбра тóрба, Сърбия) и playpumps (плейпъмпс, Южна Африка). Социалната иновация не е продукт, а процес. Процес, който създава безотпадна връзка между нужда и нуждаещ се, превръщайки я в устойчив социален модел.” – споделя Янина Танева, създател на Фабриката за идеи и Предизвикателство за социална промяна.

Дóбра тóрба (dobratorba.rs) свързва жени в неравностойно положение, които умеят да шият, с компании, които търсят социално отговорен етичен продукт в своята маркетингова дейност.
Плейпъмпс (playpumps.co.za) е изключително интересен пример за социална иновация, т.е. напредничаво решение за социална промяна чрез устойчив бизнес модел. Специални детски въртележки осигуряват чиста питейна вода – докато въртят съоръженията, децата задвижват водни помпи, които изтласкват вода на повърхността. Проектът не само се увеличил достъпа до питейна вода, но и училищната посещаемост.
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук